Europese PGA Tour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europese PGA Tour
Sport Golf
Opgericht 1972
Voorzitter Neil Coles
Landen Europa
Afrika
Azie
Noord-Amerika
Australië
Meeste titels Vlag van Spanje Severiano Ballesteros (50)
Officiële website
Actueel Europese PGA Tour 2015
Portaal  Portaalicoon   Golf

De Europese PGA Tour is een golforganisatie, dat van 1972 tot en met 1983 georganiseerd werd door de Britse Professional Golfers' Association (Britse PGA). In 1984 werd dit golftour onafhankelijk van de Britse PGA en organiseerde sindsdien zelf toernooien.

De meeste toernooien vonden meestal plaats in de Europese landen, maar de laatste jaren waren er ook golftoernooien georganiseerd buiten Europa, zoals in Noord-Amerika, Afrika, Azië en Australië.

In begin de jaren 1990 richtte de Europese PGA Tour twee nieuwe golftours op: de Europese Challenge Tour en de Europese Senior Tour.

Geschiedenis[bewerken]

In 1901 werd de officiële Professional Golfers' Association (Britse PGA) opgericht, die gevestigd was in Londen. In 1971 werd John Jacobs aangesteld als de toernooidirecteur van de PGA en dit leidde tot het oprichten van de PGA European Tour (Nederlands: Europese PGA Tour).[1]

In 1972 ging de Europese PGA Tour officieel van start en vier jaar later, in 1976, introduceerde Ken Schofield, die John Jacobs verving, de "Qualifying School", die plaatsvond op drie verschillende golfbanen in het Verenigd Koninkrijk. Er werden in dat jaar 127 kaarten uitgedeeld op de drie kwalificatietoernooien voor de golfers.[1]

In 1979 mogen de Europese golfers van de PGA voor de eerste keer deelnemen aan de Ryder Cup. Voor 1979 mochten alleen de golfers van de Britse PGA hieraan deelnemen.[1]

In 1984 werd de Europese PGA Tour onafhankelijk van de Britse PGA en wordt voortaan georganiseerd door de Europese PGA.[1]

In 1990 maakte de Europese PGA met de European Challenge Tour, die eigenlijk opgericht werd in 1988, een nieuwe serie van golftoernooien voor golfers om zich te kunnen te kwalificeren voor de Europese PGA Tour.[1]

In 1992 creëerde de Europese PGA met de European Senior Tour een nieuwe serie van golftoernooien voor golfers die ouder zijn dan 50 jaar.[1]

In 1996 vierde de European Tour zijn 25-jarige bestaan en er ontstond een nieuw wereldwijde golforganisatie, de "International Federation of PGA Tours", waarbij de Europese PGA Tour, de Amerikaanse PGA Tour, de Zuid-Afrikaanse PGA Tour, de Australaziatische PGA Tour en de Japanse PGA Tour samenwerken.[1]

In 2012 bestond de Tour veertig jaar en dat werd gevierd tijdens het Maleisisch Open 2012.[1] Een overzicht van de hoogtepunten [2]:

In 2013 introduceerde de Europese PGA de "Final Series", die bestaat uit de BMW Masters (US$ 7.000.000), de WGC - HSBC Champions (US$ 8.500.000) in China, het nieuwe Turkish Open (US$7.000.000) en het DP World Tour Championship (US$ 8.000.000) in Dubai. Aan het laatste toernooi mogen alleen spelers meedoen die twee van de drie toernooien van de Final Series hebben meegedaan. Aan spelers die alle drie toernooien spelen, is een bonus toegezegd.

Spelerscategorieën[bewerken]

Afhankelijk van eerdere prestaties wordt een speler in een bepaalde categorie gezet. De meest voorkomende zijn categorie 7 (de nummers 1-120 van het voorgaande jaar) en categorie 10 (winnaars op de Challenge Tour van het voorgaande jaar). Als de speler via de Tourschool een spelerskaart krijgt, komt hij in categorie 11 of 14, wint hij een toernooi, dan klimt hij naar boven.
Joost Luiten zit nog steeds in categorie 10c omdat hij medisch uitstel heeft.
Spelers in categorie 11 kunnen niet aan alle toernooien deelnemen, en moeten hun kansen grijpen als ze die krijgen. Derksen en Lafeber hadden categorie 7 en konden aan alles meedoen, dus zij konden hun eigen agenda bepalen. Remkes, in 2008 winnaar van drie toernooien op de Challenge Tour, kreeg categorie 10, en stond boven de spelers die via de top-10 van de Challenge Tour een kaart hadden en in 10b kwamen.

Nederlandse spelers op de Tour[bewerken]

De volgende Nederlandse spelers hebben een spelerskaart (gehad):

Speler 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Wil Besseling
ja
ja
Robert-Jan Derksen
ja
ja
ja
ja
ja
ja
ja
Maarten Lafeber
ja
ja
ja
ja
ja
ja
Joost Luiten
ja
ja
ja
ja
ja
ja
ja
Rolf Muntz
ja
ja
Taco Remkes
ja
ja
ja
Reinier Saxton
ja
Tim Sluiter
ja
ja
ja
Floris de Vries
=
=
=
ja
*)
Inder van Weerelt
ja

*) Wegens medisch uitstel mag hij in vier toernooien van 2012 proberen zijn kaart te behouden.
Categorie 8 is voor de spelers die het voorgaande jaar in de top-120 van de Race To Dubai eindigden.
Categorie 10 is voor de spelers die het voorgaande jaar in de top-10 van de Challenge Tour eindigden.
Categorie 11 is voor de spelers die het voorgaande jaar in de top-11 tot top-15 eindigden.

Joost Luiten zat in 10c omdat hij medisch uitstel had, na het Joburg Open 2010, waar hij op de 6de plaats eindigde, ging hij naar categorie 8, waar hij op nummer 121 kwam. Derksen staat op 67, Lafeber op 96. Hoe hoger je op de lijst geplaatst bent hoe vaker je zal kunnen spelen. Zodra je een toernooi wint, ga je naar een andere categorie en heb je dat probleem voorlopig niet meer. Categorie 8 spelers krijgen veel meer speelkansen dan categorie-10 spelers.

Belgische spelers op de Tour[bewerken]

Colsaerts

Nicolas Colsaerts speelde van 2001-2007 op de Tour en kwam in 2010 weer terug. In 2003 haalt hij de 77ste plaats op de Order of Merit. Hij speelt ook op de Amerikaanse PGA Tour.
Nicolas Vanhootegem heeft enkele jaren op de Tour gespeeld en in 2000 de 98ste plaats bereikt.
Didier De Vooght speelt deels op de Tour, deels op de Challenge Tour. Hij heeft tot 1998 een succesvolle amateurcarrière gehad, en wordt daarom regelmatig uitgenodigd.

Club van 500[bewerken]

Het wordt gevierd wanneer een speler zijn 500ste toernooi speelt. Hij krijgt een graveerde zilveren ijsemmer, ontworpen door Thomas Lytte.
In 2005 was Miguel Ángel Martín de eerste continentale speler die zijn 500ste toernooi speelde, snel gevolgd door zijn landgenoot Santiago Luna.
In april 2014 was Darren Clarke de eerste Noord-Ier en de 25ste speler die deze mijlpaal behaalde.
In mei 2014 was Robert Karlsson de eerste Zweed die een ijsemmer ontving.
Ingacio Garrido was op de leeftijd van 40 jaar en 302 dagen de jongste speler die een ijsemmer ontving.

9 uit Engeland
3 uit Wales
4 uit Ierland
4 uit Schotland
6 uit continentaal Europea

Recordhouder is Sam Torrance.

De volgende spelers hebben meer dan 600 toernooien gespeeld: Sam Torrance (1998), Eamonn Darcy (2001), Malcolm Mackenzie (2006), Barry Lane (2008) en Miguel Ángel Jiménez.

Order of Merit[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Race To Dubai voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Order of Merit van de Europese Tour heet sinds 2009 de Race To Dubai.

Speler van het Jaar[bewerken]

Sinds 1985 wordt iedere maand (behalve in december) een 'Speler van de Maand' bekendgemaakt. In december wordt de 'European Tour Golfer of the Year Award' toegekend.

In 2010 viel de eer te beurt aan twee spelers. Beiden hadden vier toernooien in 2010 gewonnen. Martin Kaymer won het US PGA Kampioenschap en de de Race To Dubai en Graeme McDowell won het US Open en was de ster van de Ryder Cup.

Ryder Cup[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ryder Cup voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samen met de Amerikaanse PGA Tour wordt tweejaarlijks de Ryder Cup georganiseerd. Beurtelings vindt deze plaats in Europa en in de VS. Op aandringen van Severiano Ballesteros is de Ryder Cup in 1997 eenmalig in Sotogrande (Spanje) gespeeld, maar het wordt verder altijd in het Verenigd Koninkrijk gehouden.

Europese Challenge Tour[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Europese Challenge Tour voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De golftour werd opgericht in 1990 voor golfers, die op het einde van het seizoen kunnen kwalificeren voor de Europese PGA Tour.

Europese Senior Tour[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Europese Senior Tour voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Europese Senior Tour is een golftour voor golfers die ouder zijn dan vijftig jaar.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d e f g h (en) European.com. Tour History
  2. Hoogtepunten 40 jaar Tour [1]