Eirene (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eirene met Plutus (naar een standbeeld van Kephisodotos in Athene, ca. 370 v.Chr).

Eirene (Oud-Grieks: Eἰρήνη / Eirēnē) is in de Griekse mythologie een van de (meestal) drie Horae en aldus, als dochter van Zeus en Themis, een zuster van Eunomia en Dikè.

Ze gold als personificatie van de vrede en komt in de Romeinse godsdienst overeen met Pax. Met haar afstamming werd eveneens tot uitdrukking gebracht, dat de vrede haar oorsprong in de billijke macht (Zeus) bij rechtvaardige wetten (Themis) vindt. Door haar band met haar zusters Dike (als personificatie van "recht" en "gerechtigheid") en Eunomia als de verpersoonlijking van de "rechtvaardige orde" werd het belang van "recht" en "orde" voor de bestendigheid van de vrede onderstreept.

Ze werd voorgesteld als een jonge vrouw met het kind Ploutos en een Hoorn des Overvloeds op de arm, wat de zegenbrengende werking van de vrede zou symboliseren. Andere attributen van haar zijn een stompe speer, die op haar zelfverdediging in oorlogstijd kan wijzen, daarnaast een Palm- of olijftak en aren. Tot de beroemdste voorstelling van haar behoort de zogenaamde Eirene van de Griekse beeldhouwer Kephisodotos, die in talrijke Romeinse marmerkopieën is overgeleverd. Een classicistische voorstelling van Eirene bevindt zich in het trappenhuis van het stadspaleis Palais Liechtenstein (eerste district, Wenen), van Giovanni Giuliani (1705).

De in het jaar 1793 door Johann Gottfried Schadow vervaardigde quadriga op de Brandenburger Tor werd door de gevleugelde vredesgodin Eirene gemend. Na de terugkeer van de in de veldtocht van de napoleontische oorlogen uit Berlijn geroofde quadriga werd de vredesgodin Eirene tot de zegegodin Victoria omgedoopt.

Externe links[bewerken]