El diablo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
El diablo
Nummer van:
Elena Tsagrinou
Uitgebracht 28 februari 2021
Genre Dance-pop
Label Panik
Schrijver(s) Jimmy "Joker" Thornfeldt, Laurell Barker, Cleiton "OXA" Sia, Thomas Stengaard
Producent(en) Jimmy "Joker" Thornfeldt, Elena Tsagrinou
Positie(s) in de hitlijsten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

El diablo is een lied van de Griekse zangeres Elena Tsagrinou. Het is geschreven en gecomponeerd door Jimmy "Joker" Thornfeldt, Laurell Barker, Oxa en Thomas Stengaard. Het is de inzending van Cyprus op het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam, Nederland. Dit nadat Elena intern geselecteerd werd door de Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De betekenis van het nummer werd beschreven als "verliefd worden op iemand zo erg als de duivel" ('El diablo' is Spaans voor 'de duivel'). De titel van het nummer werd op 25 november 2020 onthuld, samen met de aankondiging van Tsagrinou dat ze Cyprus zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam. Het nummer werd op 28 februari 2021 uitgebracht.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer wekte het ongenoegen van Cypriotische christenen, omdat het nummer de duivel zou verheerlijken.[1] Een groepje christenen protesteerde bij het hoofdkantoor van de Cypriotische omroep en dreigde met brandstichting.[1] De omroep hield vast aan het nummer en de Cypriotische regering verwees naar de vrijheid van kunstenaars.

Eurovisiesongfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Tsagrinou trad als achtste op in eerste halve finale, na Ierland en voor Noorwegen. Het nummer haalde de finale en werd daar 16de.