Emiel Boersma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emiel Boersma
Emiel Boersma
Persoonlijke informatie
Volledige naam Emiel Nicolaas Paulus Boersma
Geboortedatum 25 augustus 1980
Geboorteplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Lengte 2,06 m
Gewicht 85 kg
Sportieve informatie
Discipline volleybal
Onderde(e)l(en) beach
Trainer/coach Michiel van der Kuip
Eerste titel Nederlands Kampioen beachvolleybal 2005
Olympische Spelen 2008
Portaal  Portaalicoon   Sport

Emiel Nicolaas Paulus (Emiel) Boersma (Amsterdam, 25 augustus 1980) is een Nederlandse beachvolleybalspeler.
Boersma vormde een volleybalduo met Daan Spijkers. Tijdens het NK Beachvolleybal 2013 in Scheveningen kondigde Emiel aan zijn topsportcarrière te beëindigen.

Sinds zijn twaalfde doet hij aan beachvolleybal. Vanaf zijn 21e is hij professioneel. In 2005 werd hij Nederlands Kampioen beachvolleybal en verkozen tot beste speler van dat jaar. Ook versloeg hij dat jaar op het wereldkampioenschap het Braziliaanse olympische gouden volleybalduo Emanuel Scheffer Rego en Ricardo Alex Santos.

Samen met Bram Ronnes eindigde hij op een negende plaats op het WK 2007 in Gstaad. Omdat slechts twee volleybalduo's per land mogen deelnamen aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking waren ze in een hevige strijd verwikkeld met het volleybalduo Jochem de Gruijter en Gijs Ronnes voor een olympische ticket. Het derde paar Reinder Nummerdor en Richard Schuil had zich reeds voor de Spelen gekwalificeerd. Boersma en Ronnes wonnen uiteindelijk deze kwalificatiestrijd. In Peking verloren ze hun partij tegen de Verenigde Staten (0-2) en tegen Japan (1-2). Wel wonnen ze tegen de Duitsers Brink-Dieckmann met (2-0).

Boersma speelde nog een korte periode met Joppe Paulides met wie hij op de WK 2009 uitkwam, waarna hij vanaf 2010 met Daan Spijkers verder speelde. Hoewel Spijkers weinig beachervaring had, werd het duo in de FIVB World Tour onder meer vierde in Scheveningen. In 2011 werden ze in eigen land 5e in de HP Beach Open (onderdeel Worldtour) in Scheveningen en in 2012 wonnen ze zilver tijdens het Europees kampioenschap in eigen land. Het koppel had zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen 2012 in Londen.

Boersma heeft MTS Bouwkunde en HBO Makelaardij gestudeerd.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nederlands Kampioen Beachvolleybal - 2005
  • Zilver Europees Kampioenschap - 2012