Emiel Planckaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emiel Planckaert
Emiel Planckaert
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 22 oktober 1996
Geboorteplaats Kortrijk, België
Sportieve informatie
Huidige ploeg gestopt
Discipline(s) Weg
Ploegen
2017
2018–2020
Lotto Soudal (stagiair)
Sport Vlaanderen-Baloise
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Emiel Planckaert (Kortrijk, 22 oktober 1996) is een Belgisch voormalig wielrenner. Zijn broers Baptiste en Edward zijn ook wielrenner. Evenals hun vader Ignace en grootvader van moeders kant Willy Truye dat waren.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als eerstejaars junior won Planckaert het jongerenklassement van de Sint-Martinusprijs Kontich en werd hij onder meer vierde in La Philippe Gilbert en vierde in het eindklassement van Aubel-Thimister-La Gleize. In zijn tweede jaar als junior werd hij onder meer negende in de Ronde van Vlaanderen en nam hij deel aan het wereldkampioenschap, waar hij dertiende werd in de wegwedstrijd.

In 2015 werd Planckaert, door viermaal bij de beste tien renners te eindigen, vijfde in het eindklassement van de Koers van de Olympische Solidariteit. Het jongerenklassement schreef hij, met één seconde voorsprong op Jakub Kaczmarek, wel op zijn naam. In 2016 behaalde Planckaert zijn eerste overwinning bij de eliterenners toen hij de Grand Prix des Marbriers wist te winnen: in de sprint met een kleine groep verwees hij zijn landgenoten Gordon De Winter en Robbe Ghys naar de dichtste ereplaaten.

In 2017, zijn derde seizoen bij de opleidingsploeg van Lotto Soudal, werd Planckaert onder meer tiende in de Grand Prix Criquielion, negende in het eindklassement van de Ronde van Bretagne en zevende in dat van de Ronde van de Isard. Na begin juli zestiende te zijn geworden in de beloftenversie van de Omloop Het Nieuwsblad mocht hij vanaf het einde van die maand stage lopen bij Lotto Soudal.

In 2018 werd Planckaert prof bij Sport Vlaanderen-Baloise, waar hij ploeggenoot werd van zijn broer Edward. Hij bleef prof tot in 2020 wanneer hij stopte omdat zijn contract niet verlengd werd.[1]

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Amstel Gold Race Luik-Bast.‑Luik Waalse Pijl Parijs-Tours
2019 opgave opgave
2020 123e 134e 63e

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]