Eragon (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eragon
Regie Stefen Fangmeier
Producent John A. Davis (I)
Wyck Godfrey
Scenario Christopher Paolini
Hoofdrollen Edward Speleers
Garrett Hedlund
John Malkovich
Sienna Guillory
Muziek Patrick Doyle
Première 2006
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Eragon is een film die is gebaseerd op het boek Eragon van auteur Christopher Paolini. De film werd op 14 december 2006 uitgebracht door 20th Century Fox. De opnames voor de film waren al in augustus 2005 begonnen in de Hongaarse Mafilm Fót Studio's. De regie van Eragon was in handen van Stefen Fangmeier, die eerder bekend werd door het verzorgen van special effects bij andere films, en die nu zijn regiedebuut maakte. Het scenario van de film werd geschreven door Steven Fangmeier, die ook het scenario schreef van Jurassic Park III. De productie werd verzorgd door John A. Davis (I) en Wyck Godfrey. In de film spelen onder meer Jeremy Irons, John Malkovich, Robert Carlyle, Djimon Hounsou, Alun Armstrong, Garrett Hedlund, Sienna Guillory (als de elf Arya) en in de hoofdrol (van Eragon) Edward Speleers.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De boerenjongen Eragon vindt een blauwe steen, waarmee hij denkt het geluk op zijn hand te hebben. Misschien kan hij hiermee namelijk eten voor zijn familie kopen. Maar wanneer uit de steen een draak komt en het dus een drakenei blijkt te zijn, realiseert hij zich dat hij een schat heeft gevonden. Een schat die wel eens net zo oud kan zijn als het Koninkrijk. Nadat de draak hem aangeraakt heeft wordt hij een echte Drakenrijder. De vondst leidt tot een voorbestemde reis, ondertussen beseft Eragon dat hij de enige is die zijn thuisland kan beschermen tegen een boosaardige koning Galbatorix. Door de vondst verandert er ook veel in Alagaesia en is het aan Eragon, de nieuwe Rijder, om Alagaesia te redden van Galbatorix.

Eldest, in het Nederlands uitgegeven onder de naam Oudste, is het tweede deel van serie van Christopher Paolini. Het derde en het op één na laatste boek heet Brisingr, een woord uit de oude taal (de betekenissen staan achterin elk boek) en het betekent Vuur. Het is de eerste bezwering/spreuk die Eragon onbewust gebruikt om een pijl in lichterlaaie te zetten, die hij als goede en precieze sluipschutter-jager naar een Urgal schiet. Het vierde en laatste boek is eind 2011 uitgekomen en heet 'Erfenis'. Op de eerste bladzijde van het eerste boek van Eragon wordt beschreven hoe de Urgals een schim dienen die op dat moment nog geen naam heeft, later blijkt dat de schim Durza heet en uiteindelijk wordt deze door Eragon verslagen. Op het einde zien we hoe Galbatorix zich gereedmaakt om zelf ten strijde te trekken.

Hoewel de film een open einde heeft, komt er geen vervolg. Dat komt doordat de verhaallijn zo drastisch gewijzigd is, dat bijna alle elementen waarop het tweede boek (Oudste) gebaseerd is, verdwenen zijn. De filmmakers hebben het zichzelf dus onmogelijk gemaakt om het tweede deel van de serie te verfilmen.

Afwijkingen ten opzichte van het boek[bewerken]

 • Roran gaat in de film weg omdat hij niet in het leger wil, terwijl hij in het boek weggaat omdat hij geld wil verdienen zodat hij met Katrina kan trouwen.
 • Arya, de elf die we te zien krijgen, heeft ronde oren in plaats van puntoren. En ze heeft koperkleurig haar in plaats van zwart haar.
 • Brom overlijdt in het boek voordat Arya gered wordt en in de film na de redding van Arya, want hij raakt tijdens de redding gewond.
 • Brom wordt in de film gedood door de schim Durza in het boek door de Ra'zac.
 • Eragon ontmoet Murthag in boek eerder, maar de context van ontmoeting is gelijk (helpt ze te ontsnappen)
 • De Urgals worden in het boek beschreven als lang en gehoornd, maar in de film hebben ze geen hoorns en zijn ze even lang als mensen.
 • Saphira, de draak, heeft veren, hoewel die veren lijken op schubben.
 • Hrotgar, de enige dwerg die in de film voorkomt (hoewel er in het boek veel meer dwergen voorkomen), komt tot boven de schouders van de mensen die naast hem staan.
 • Er wordt gezegd dat wanneer een Rijder gedood wordt, ook zijn draak sterft. Hoe Galbatorix' tweede draak, Shruikan, het dan heeft overleefd toen Galbatorix diens oorspronkelijke Rijder doodde, wordt niet verklaard. Dit wordt ook niet in het boek verklaard, echter wel in het vervolgboek. (Dit wordt wel in het boek Eragon verklaard namelijk op pagina 38 :"Galbatorix wist Morzan over te halen een van de poorten van de citadel Ilirea, tegenwoordig Urû'baen, onvergrendeld te laten. Zo wist Galbatorix binnen te komen en een pas uit het ei gekropen drakenjong te stelen." Dit drakenjong is Shruikan, Shruikan had dus nog geen rijder en die kan dus ook niet gedood zijn.) (Shruikan had al /wel/ een rijder, want een draak komt alleen uit het ei als het zijn/haar rijder nabij voelt. Tenzij het pas-uitgekomen draakje en de rijder direct gescheiden worden zonder eerst fysiek contact te hebben gemaakt, had Shruikan dus al wel een rijder toen hij door Galbatorix werd gestolen.)

(Of Shruikan kroop uit het ei omdat het voelde dat Galbatorix in de buurt was en omdat ze dus voorbestemd waren om Draak en Rijder te zijn.)

 • Sloan wordt in het begin van de film gedood, terwijl hij in het derde boek nog een belangrijke rol speelt.
 • De Ra'zac worden in de film opgeroepen door Durza terwijl het een zeer oud ras is en geen demonen die kunnen worden opgeroepen door magie.
 • De Ra'zac hebben in de film geen snavels terwijl dat in het boek duidelijk beschreven wordt.
 • De Ra'zac worden in de film gedood door Eragon en Brom terwijl de Ra'zac nog een zeer grote rol spelen in boek 2 en 3 en zonder de Ra'zac zou de verhaallijn van Roran in boek 2 helemaal niet mogelijk zijn.
 • Het juweel in het zwaard van Eragon is Blauw. In het boek wordt gesproken van een rood zwaard met een rode robijn in het gevest
 • Eragon ontmoet in het alle boeken Solembum, de weerkat. In de film zegt hij echter geen woord.
 • Saphira stelt zich voor aan Eragon als zodanig, terwijl dat in het boek niet zo gebeurt. Eragon is degene die naar Brom gaat om naar namen van vorige draken de informeren. Saphira vind hij de mooiste en hij kiest hem dus zelf.
 • In het boek moeten Eragon, Saphira en Arya samenwerken om Durza te doden. In de film doet Arya daar niet aan mee.
 • Het magiërsduo 'de tweeling komt niet voor in de film terwijl zij een belangrijke rol spelen.
 • Murtagh wordt niet door zijn ware naam door Galbatorix gevangen genomen. In het boek wordt hij dat wel.
 • Eragon ontdekt zelf dat BRom een rijder was. In de boeken ontdekt hij dat pas als Saphira hem dat meedeelt lang nadat Brom is gestorven