Ernst Kraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernst Kraft, beeldend kunstenaar, Malaga 2016

Ernst Kraft (Bloemendaal, 2 juli 1952) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Sinds 1989 heeft hij zijn atelier in Malaga, Spanje.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst Kraft groeide op in Doorwerth. Na zijn HBS in Zetten reist hij tussen 1971 en 1976 door Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Terugkerend naar zijn geboorteland begint hij in 1979 zijn eerste schilder- en grafisch atelier in Amsterdam.[1] Hij maakt grafische ontwerpen voor toneel en in 1985 exposeert hij een serie denkbeeldige filmposters in het Rotterdam International Film Festival. In 1986 werden veertien affiches uit deze serie opgenomen in de collectie van de Cinémathèque Française in Parijs.[2]

In 1989 verhuist hij zijn atelier naar Spanje, waar hij 20 jaar zijn studio in Mijas heeft. Daarna vestigt hij zich permanent in Malaga.

Zijn schilderijen, met acrylverf op doek en gemengde technieken op papier, hebben een abstract karakter, beïnvloed door het neo-expressionisme en de naoorlogse Spaanse avant-garde. Individuele exposities hebben plaatsgevonden in Spanje, Mexico en Argentinië, Engeland, Duitsland, België en Nederland. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Poemas de guerra, ofwel oorlogsgedichten (Málaga 2019)[3], verschijnt het gelijknamige boek met afbeeldingen van de bijbehorende schilderijen, samen met een speciaal voorgedragen gedicht van de Spaanse schrijver Salvador López Becerra.

Zijn schilderkunstige werk wordt aangevuld met landschapskunst, installaties en sculpturale constructies in openbare ruimtes. Voorbeelden zijn: Het Labyrint van Leon in de tuin van de Alzheimer Stichting in Leon, Mexico, de Kubus, een constructie van betonstaalmatten uitgevoerd in Oostende in 2018, het Monument voor de onbekende migrant [4], een constructie van gaas en scheermesdraad, gemaakt ter gelegenheid van de Internationale Kunst Triënnale 2021 in Tijuana[5], Mexico.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]