Ewoud Kieft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ewoud Kieft (op de voorgrond) tijdens de uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2015. Naast hem: Laura Starink, Alexander Münninghoff

Ewoud Matthijs Kieft (Groningen, 12 september 1977) is een Nederlands historicus en schrijver, zowel van historische werken als fictie. Ook is hij actief als muzikant.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kieft studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vervolgens deed hij onderzoek bij het NIOD en de Universiteit Utrecht naar religieuze radicalisering en het ontstaan van oorlogsenthousiasme in West-Europa 1870-1918, een onderwerp waarop hij in 2011 promoveerde. Tot 2012 was hij tevens vaste medewerker van NRC Boeken. Ook is hij actief als zanger en liedjesschrijver in verschillende muzikale projecten. Met zijn band De Harde Liefde bracht hij in 2017 het folk- en indiepopalbum Waar de wereld eindigt uit.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 publiceerde Kieft zijn eerste boek, Het Plagiaat, over de rivaliteit tussen Menno ter Braak en Anton van Duinkerken. In 2012 publiceerde hij een essaybundel over Willem Frederik Hermans en de Tweede Wereldoorlog onder de titel Oorlogsmythen, dat genomineerd werd voor de AKO-Literatuurprijs. In 2015 bracht hij, voortbordurend op zijn proefschrift, het boek Oorlogsenthousiasme uit, direct genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs; aan de hand van eigen onderzoek en ego-documenten van prudente en geëngageerde beroemdheden als Sigmund Freud, Hermann Hesse en Vladimir Majakovski, beschrijft hij hoe de Europese culturele elite aan het begin van de twintigste eeuw kon veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen. In april 2017 verscheen Het verboden boek Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme, eveneens genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en winnaar van de Kleio Klasseprijs.

In 2020 verscheen Kiefts eerste roman, De onvolmaakten, een toekomstroman over een samenleving waarin kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen. In dat jaar droeg hij ook de Willem Arondéuslezing voor.[1]

Externe links en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Willem Arondéuslezing 2020 door Ewoud Kieft. Gearchiveerd op 28 juni 2021.
Zie de categorie Ewoud Kieft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.