Fångad av en stormvind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fångad av en stormvind
Single van:
Carola Häggkvist
Van het album:
Carola Hits
Uitgebracht 22 maart 1991
Soort drager Cd-single
Genre Pop
Duur 3:00
Label Rival
Schrijver(s) Stephan Berg
Carola Häggkvist
1990
All the Reasons to Live
  1991
Fångad av en stormvind
  1991
Stop Tellin' Me Lies
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fångad av en stormvind is een single van Carola Häggkvist uit 1991. Het is tevens het nummer waarmee ze het Eurovisiesongfestival 1991 won.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Fångad av en stormvind werd geschreven door Stephan Berg voor Carola Häggkvist. Met dit nummer nam Carola deel aan Melodifestivalen 1991, de Zweedse preselectie voor het Eurovisiesongfestival. Het was de derde keer dat Carola deelnam aan Melodifestivalen. In 1983 had ze het festival gewonnen met "Främling", en werd ze derde op het Eurovisiesongfestival. In 1990 was ze tweede geëindigd in Melodifestivalen met het nummer "Mitt i ett äventyr".

Met "Fångad av en stormvind" won Carola Melodifestivalen voor de tweede keer in haar carrière. Ze haalde het met ruime voorsprong op "Ett liv med dig" van Towe Jaarnek. Dankzij haar overwinning mocht ze Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 1991 in de Italiaanse hoofdstad Rome. Het nummer werd gedirigeerd door Anders Berglund. Aan het einde van de puntentelling stond Carola op een gedeelde eerste plaats met de Franse inzending "C'est le dernier qui a parlé qui a raison" van Amina. Beide zangeressen hadden 146 punten gekregen. Volgens de toen geldende regels won bij een gelijke stand diegene die de meeste twaalf punten had ontvangen. Maar ook hier stond het gelijk: 4-4. Bij de tienpunters had "Fångad av en stormvind" de bovenhand: 5-2. Aldus won Carola het Eurovisiesongfestival 1991.

Hitlijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Land Lijst Toppositie Binnenkomst
Vlag van België België Ultratop 50 Vlaanderen 15 1 juni 1991
Vlag van Nederland Nederland Nationale Hitparade 65 8 juni 1991
Vlag van Noorwegen Noorwegen VG-lista 6 20 mei 1991
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Ö3 Austria Top 40 22 9 juni 1991
Vlag van Zweden Zweden Sverigetopplistan 3 24 april 1991

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van "Fångad av en stormvind" werd ook een versie opgenomen in het Engels, getiteld "Captured by a lovestorm".
  • Mocht het huidige reglement van het Eurovisiesongfestival in 1991 van toepassing zijn geweest, dan had Amina gewonnen, aangezien nu gekeken wordt welk land van het meeste aantal landen punten heeft gekregen. Daar won Frankrijk van Zweden: 18-17.