Feministiskt initiativ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Feministiskt initiativ
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijleider Gudrun Schyman, Stina Sundberg (woordvoerders)
Mandaten
Europees Parlement
(Europese Parlementsverkiezingen 2014)
Algemene gegevens
Opgericht 3 april 2005
Actief in Zweden
Hoofdkantoor Kungsgatan 84, Stockholm
Richting links
Ideologie (radicaal) feminisme
Kleuren roze
Website www.feministisktinitiativ.se
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Feministiskt initiativ (Fi of F!) (Nederlands: Feministisch initiatief), is een Zweedse feministisch politieke partij, opgericht in april 2005. In haar platformtekst zegt de partij te strijden voor de afschaffing van de patriarchale machtsverhoudingen en de systematische onderdrukking van vrouwen.

Fi wordt voor de eerste keer voorgesteld op een persconferentie in Stockholm op 4 april 2005 door de bestuursleden Gudrun Schyman, Tiina Rosenberg, Sofia Karlsson, Monica Amante en Susanne Linde. De partij wordt tussen oprichting en de verkiezingen geplaagd door interne conflicten en negatieve media aandacht, wat onder andere leidt tot het vertrek van Tiina Rosenberg uit het bestuur.

Bij de parlementsverkiezingen van september 2006 haalt de partij 0,7% van de stemmen en is daarmee de op een na grootste partij die geen zetels in het parlement haalde. Het verkiezingsprogramma bevat onder andere:

  • gelijke lonen voor gelijk werk
  • anti-discriminatie maatregelen
  • individueel zwangerschapsverlof (dat wil zeggen individueel voor beide ouders)

Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009 haalde de partij 2,2% van de stemmen fors onder de kiesdrempel van 4%, maar in mei 2014 5,3% en kwam de Fi met één zetel wel in het Europees Parlement

Bestuursleden (januari 2007)[bewerken]

Externe links[bewerken]