Femke Bakker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Femke Bakker
Femke Bakker in 2019
Algemene informatie
Geboren 30 januari 1972
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1993-heden
Beroep Acteur; Sociaal Wetenschapper; Meditatiedocent; Spreker
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Femke Bakker (Bergen op Zoom, 30 januari 1972) is een Nederlandse actrice, sociaal wetenschapper,[1] meditatiedocent[2] en spreker.[3]

Bakker studeerde in 1995 af aan de Academie voor Drama te Eindhoven.[4] In 2007 ging ze terug naar de studiebanken en promoveerde in 2018 op het proefschrift Hawks and Doves. Democratic Peace Theory revisited.[5] Sinds 2017 is Bakker werkzaam als universitair docent aan Universiteit Leiden.

Acteerwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker heeft, op enkele toneelrollen na, met name televisiewerk gedaan. In 1993 speelde ze haar eerste grote rol in de dramaserie Vrouwenvleugel, die van Lieke Zandbergen. Ze speelde hierin met ervaren acteurs als Simone Rooskens, Jules Hamel, Liz Snoijink en Marjolein Keuning. Gastrollen volgden in Pleidooi, Onderweg naar Morgen, Goudkust, Oppassen!!!, SamSam en Blauw Blauw. Begin 1999 kreeg ze de rol van Ellen Andersen in de comedyserie In de praktijk. In 2000 speelde ze de rol van platenbaas Jacqueline Dürlacher in de jeugdserie Doei!

Schrijfwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker heeft samen met Dick van den Heuvel aan de serie Doei! geschreven. Tussen 2002 en 2003 werkte ze als dialoogschrijver van Goede tijden, slechte tijden. Ook schreef ze artikelen voor Viva en Esta, en eerder al een column voor het blad Zeilen.

Wetenschappelijk werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker promoveerde op 15 mei 2018 op de microfoundations van de Democratische Vrede Theorie met haar proefschrift Hawks and Doves. Democratic Peace Theory Revisited. Sindsdien heeft ze gepubliceerd over o.a. de democratische vrede, de overtuigingen van politieke leiders, politieke tolerantie, en de impact van meditatie op politiek gedrag. Als wetenschapper publiceert ze over haar onderzoek in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Ook schrijft ze van tijd tot tijd voor het politicologisch blog Stuk Rood Vlees[6]. In 2019 ontving zij de prestigieuze ECPR Jean Blondel PhD Thesis Award.[7] In dat jaar ontving ze ook een subsidie van het Mind & Life Institute[8] om de impact van lovingkindness meditatie op het cultiveren van politieke tolerantie te onderzoeken.

Meditatiewerk & Spreker[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker is ook een gecertificeerd meditatiedocent en sinds 2019 actief op de meditatie app Insight Timer waar ze een wereldwijd publiek bereikt met haar geleide meditaties, Live optredens en cursussen. De laatste jaren is Bakker meer gaan focussen op het inzetten van meditatietechnieken om mensen te helpen zachter met zichzelf om te gaan, of ook wel Selfgentleness genoemd. Op 22 april 2023 gaf ze een TEDx talk: The Power of Selfgentleness. Daarnaast doet ze steeds meer onderzoek naar de impact van meditatie op politiek gedrag.

Acteerwerk[bewerken | brontekst bewerken]