Follies (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Follies
Muziek Stephen Sondheim
Teksten Stephen Sondheim
Boek James Goldman
Productie 1971 Broadway
1972 Los Angeles
1985 Washington concert
1987 West End
2001 Broadway revival
2002 West End revival
2007 New York concert
Prijzen Tony Award voor Beste Muziek en Liedteksten
Tony Award voor Beste Regie
Tony Award voor Beste Choreografie
IBDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Musical

Follies is een musical met muziek en tekst door Stephen Sondheim en een boek van James Goldman. Het ging in 1971 op Broadway in premiere.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af in een fictief, vervallen Broadway-theater dat op korte termijn zal worden gesloopt. In de jaren '20 en 30 speelden hier de Weismann Follies, kleurrijke vaudevillerevues zoals die onder andere door Ziegfeld wereldberoemd werden. Op uitnodiging van Dmitri Weismann komen oud-werknemers van de Weismann Follies, inmiddels op leeftijd, nog eenmaal samen in het vervallen theater. Het verhaal concentreert zich met name op twee echtparen, Buddy en Sally Durant-Plummer en Benjamin en Phyllis Rogers-Stone. Sally en Phyllis waren showgirls in de Follies-shows. Beide echtparen zijn ongelukkig in hun huwelijk. Zo blijkt dat Ben de grote liefde van Sally was, die desalniettemin trouwde met diens beste vriend, Buddy. In de show zingen de gasten op de reünie hun toenmalige vaudeville-nummers maar ook over hun huidige leven. Elk karakter wordt hierin vergezeld door de geestverschijning van hun jongere ik.

Oorspronkelijke Broadway-productie[bewerken | brontekst bewerken]

De Broadway-productie ging op 4 april 1971 in première na een aantal try-outs in Boston. In de cast van 53 personen was de oudste 73 jaar. De voorstelling werd geregisseerd door Harold Prince en Michael Bennett, met choreografie van Bennett. De musical werd genomineerd voor 11 Tony Awards en won er 7 waaronder voor de muziek en liedteksten van Sondheim. De recensies en publieksreacties liepen sterk uiteen en de Broadway-versie sloot na 522 voorstellingen, met verlies.

Latere producties[bewerken | brontekst bewerken]

Follies neemt inmiddels een belangrijke plek in de Amerikaanse musicalgeschiedenis in. Nummers uit de voorstelling (zoals "Broadway Baby," "I'm Still Here," "Too Many Mornings," "Could I Leave You?" en "Losing My Mind") zijn klassiekers geworden. In latere revivals (o.a. in Londen en New York) werden wijzigingen in het verhaal en de muzikale nummers aangebracht waardoor er sprake is van verschillende versies van dezelfde musical. Sommige hiervan zijn op cd uitgebracht.

In Nederland werd Follies in 2000 als concert uitgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met in de hoofdrollen Jasperina de Jong, Loeki Knol, Yoka Baretti, Chris Lomme, Leah Thijs, An Lauwereins, Jacqueline Van Quaille, Sharon Scheffer, Terry Van Ginderen, Frans Mulder, Hans-Peter Janssens, Fred Brouwers, Michael Diederich, Albert Verlinde (als de jonge Ben) en Bob Benny.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]