Gary Busey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gary Busey
Gary Busey in 2008
Algemene informatie
Volledige naam William Gareth Jacob Busey
Geboren Goose Creek, 29 juni 1944
Land Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Garey Busey, Gary
Jaren actief 1968-
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Gareth Jacob Busey (Goose Creek (nu Baytown, Texas), 29 juni 1944) is een Amerikaanse filmacteur. Voor zijn rol in The Buddy Holly Story won hij een BAFTA Award en werd hij genomineerd voor zowel een Academy Award als een Golden Globe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Texas verhuisde Busey naar Pittsburg in Kansas, waar hij de Pittsburg State University bezocht en daar belangstelling kreeg voor het acteren. Daarna volgde hij enige jaren lessen aan de Oklahoma State University.

Busey trad twee keer in het huwelijk. In 1968 met Judy Helkenberg. Zij kregen twee kinderen; Jake (William Jacob) en Ellie. Het echtpaar scheidde in 1990. In 1996 trouwde Busey met Tiani Warden, maar in 2001 werd andermaal een echtscheiding uitgesproken.

Op 4 december 1988 raakte Busey zwaargewond bij een motorongeluk. Omdat hij op het moment van het ongeluk geen veiligheidshelm droeg, was zijn schedel zodanig beschadigd dat de artsen vreesden voor een blijvende hersenbeschadiging.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Busey begon zijn carrière in de showbusiness als drummer in The Rubber Band. Hij drumde op verscheidene platen van Leon Russell als Teddy Jack Eddy, een rol die hij had gespeeld in de lokale televisieserie The Uncanny Film Festival and Camp Meeting in Tulsa, Oklahoma. Busey bleef gedurende de jaren zeventig rolletjes spelen in zowel films als voor de televisie. In 1975 was hij als Harvey Daley de laatste die werd vermoord in de serie Gunsmoke (in aflevering 633 – “The Busters”)

In 1978 speelde Busey de hoofdrol in The Buddy Holly Story en kreeg daarvoor een Oscarnominatie voor Beste mannelijke hoofdrol. Datzelfde jaar kreeg hij goede kritieken voor de hoofdrol in Big Wednesday.

Bij gamers werd Busey bekend als de stem van wapenhandelaar Phil Cassidy in de Grand Theft Auto-serie (Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: Vice City Stories).

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Busey zou als twee druppels water lijken op de Britse premier Boris Johnson.