Gateway Arch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jefferson National Expansion Memorial
bij nacht

De Gateway Arch (ook wel St. Louis Arch genoemd) is een 192 meter hoog, boogvormig monument in de Amerikaanse stad St. Louis, in het Jefferson National Expansion Memorial.

Hij staat op lijst National Register of Historic Places. Onder de boog bevindt zich een bezoekerscentrum met het Museum of Westward Expansion.

Betekenis[bewerken]

Het hele omliggende park is aangelegd ter herinnering aan een aantal zaken:

  • De Louisiana Purchase: in 1803 werden de Verenigde Staten uitgebreid met een gebied van 2,1 miljoen km2. Symbolisch gezien zijn miljoenen kolonisten onder de Arch doorgetrokken. Na die tijd werden de eerste staten ten westen van de Mississippi gesticht.
  • De Dred Scott Case: een rechtszaak die het debat over slavernij liet oplaaien.

Bouwwerk[bewerken]

Het bouwwerk werd ontworpen door Eero Saarinen en Hannskarl Bandel. Het heeft de vorm van een wiskundige kettinglijn en is geheel gebouwd van dubbelwandig roestvast staal met daartussen een laag beton. De doorsnede is overal driehoekig. Het is 192 meter hoog en aan de basis ook 192 meter breed. De bouw duurde van 12 februari 1963 tot 28 oktober 1965 en kostte 15 miljoen dollar. Het is het op één na hoogste gebouw van de staat Missouri. Het hoogste is het One Kansas City Place in Kansas City. Binnenin het monument rijden twee trams die de bezoekers naar het bovenin gelegen observatiedek brengen.

Trivia[bewerken]

De Gateway Arch, weergegeven op een US-Dollar-kwartje
  • Sinds de oplevering zijn 11 vliegtuigen onder de Gateway Arch doorgevlogen.
  • De Gateway Arch staat afgebeeld op het kwartje van Missouri.
  • De Gateway Arch is te bouwen in het spel Simcity 4.
  • Nagemaakt in GTA3.