Gebruiker:AH2K19/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dorothea Meijer (Haarlem, 12 december 1939 is een Nederlandse feministe, model en publiciste van Joodse afkomst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Meijer werd geboren in een gezin met als vader Justus Meyer (1893-1958) en als moeder Mia Meyer-Bramke(1908-1985) in Haarlem. Justus Meyer had uit een eerder huwelijk 4 zoons. Ruim twee jaar na Dorothea werd haar zuster Constance geboren. Dorothea's oma was Sophie Meyer-Philips. Sophie was nicht van de oprichters van Philips & Co. Meijer groeide op in Bloemendaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat het gezin Meijer op verschillende plaatsen ondergedoken. Na de Tweede Wereldoorlog ging Meijer na haar lagereschooltijd in Overveen naar het Elswout Lyceum. Na de middelbare-school ging Meijer eerst Geschiedenis, later Economie studeren aan de UvA (de Toenmalige Gemeentelijke Universiteit).

Tijdens haar studie kwam Meijer in contact met Fluxus, waar ze nauw bevriend raakte met diverse eigentijdse kunstenaars. Hierdoor werd Meijer met enige regelmaat gevraagd als model. Meijer was geëngageerd voor werkzame leven voor Amnestie International.

Vanaf 1974 was Meijer werkzaam voor Vrij Nederland waar ze tot 2005 werkzaam was in diverse functies en op klom tot stafmedewerkster en afdelingshoofd "lezer-services" voor de weekbladpers.

Links[bewerken | brontekst bewerken]

https://en.wikipedia.org/wiki/Fluxus#/media/File:DeRidder'sFluxMailOrder.jpg


Categorie:feminist Categorie:Nederlands activist