Gebruiker:Bemoeial/Uitgangspunten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op Wikipedia hebben we - of we dat nu leuk en wenselijk vinden of niet - te maken met een aantal niveaus van collectieve afspraken. Hieronder staan ze:

Wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse overheden kunnen wetten, regels en vrijheden opstellen waar we als Wikipedia niet omheen kunnen. Voor Wikipedia zijn onder meer van belang: de auteurswet en de daaruit voortvloeiende rechten, vrijheid van meningsuiting, privacywetgeving enz. Waar het onduidelijk is welk rechtsstelsel van toepassing is (Nederlands recht, Belgisch recht, Amerikaans recht) wordt met het meest restrictieve recht rekening gehouden.

Uitgangspunten[bewerken | brontekst bewerken]

Met "Wikipedia, de vrije encyclopedie die iedereen kan bewerken" zijn door oprichter Jimmy Wales een aantal voorwaarden gesteld die later nog wat bijgesteld zijn. De Wikimedia foundation - die webruimte en bandbreedte levert, en uiteindelijk het laatste woord heeft - legt deze voorwaarden samengevat als volgt vast:

  1. Wikipedia-NL is een vrije encyclopedie die iedereen kan bewerken.
  2. Alle tekstbijdragen vallen onder de GNU vrije documentatie licentie met alle consequenties van dien.
  3. De encyclopediebijdragen moeten een neutraal gezichtspunt (NPOV) weergeven, verifeerbaar zijn en geen oorspronkelijk onderzoek bevatten.
  4. Wikipedia werkt met de MediaWiki-software die (soms meerdere keren per dag) stapsgewijs verbeterd wordt (er wordt in feite steeds op een alfa-versie gewerkt). Het Privacybeleid is grotendeels in de mediawiki-software verwerkt en ligt Wikimedia-wijd vast..

Naast de genoemde punten geldt nog dat voor wikipedia-NL alle artikelen in het Nederlands geschreven moeten zijn.

Huisregels, conventies en helppagina's[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Het gebruik van de MediaWiki software in combinatie met de uitgangspunten en wetgeving geeft aanleiding tot een aantal huisregels, een aantal voor wikipedia-NL bindende afspraken.
  2. Daarnaast zijn een aantal wat lossere conventies gegroeid om wat eenheid te scheppen in de encyclopediebijdragen.
  3. Talloze zaken worden daarnaast op de helppagina's verder uitgewerkt. Help-informatie is niet meer dan dat; hierin worden geen bindende regels vastgelegd.

Alle niveaus van collectieve afspraken mogen noch onderling, noch met hogere regelgeving in tegenspraak zijn. Wel kunnen algemene vrijheden in de hogere regelgeving (zoals vrijheid van meningsuiting) beperkt zijn door de doelstelling van het maken van een encyclopedie.