Gebruiker:Brinkie/Rudolf Tappenbeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rudolf (Ru) Tappenbeck (Noordwijk (Zuid-Holland), 28 oktober 1898 - Neuengamme, 21 december 1944) was een Nederlands radio-pionier en verzetsstrijder. Hij was ook mede-directeur van hotel Huis ter Duin, dat door zijn vader in 1885 was opgericht.

Huis ter Duin[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn broer Wolfgang (Wolf) Tappenbeck dreef hij het hotel Huis ter Duin aan de Koningin Wilhelminaboulevard in Noordwijk aan Zee. Hij ging hiermee door tot in de Tweede Wereldoorlog het hotel werd gevorderd door Duitse officieren.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

De gebroeders Tappenbeck waren in 1923, samen met Henk Jesse, de eersten die vanuit Nederland een trans-atlantische radioverbinding tot stand brachten.

Verzet[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel Rudolf Tappenbeck zich niet bij verzetsgroepen had aangesloten, verleende hij hulp aan het verzet. Hij werd verraden en is uiteindelijk in het concentratiekamp Neuengamme overleden.

Er is in nagedachtenis van Rudolf Tappenbeck op 25 september 1948 een monument onthuld aan het eind van de Koningin Astridboulevard te Noordwijk aan Zee. Het monument is gemaakt door beeldhouwer Ludwig Oscar Wenkebach en stelt een ranke zuil voor, die een opvliegende meeuw draagt.

{{bron|bronvermelding=