Gebruiker:Gertjan R./Filaircrash 2010

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crash Filairtoestel 2010
Let L-410 Turbolet van Filair, gelijkwaardig aan het verongelukte toestel, op de luchthaven van Kikwit
Overzicht
Datum 25 augustus 2010
Type ramp Neergestort na paniek door ontsnapte krokodil (betwist)
Locatie Luchthaven Bandundu, Bandundu, Mai-Ndombe, Congo-Kinshasa
Doden 20
Gewonden 1
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Let L-410 Turbolet
Registratienummer 9Q-CCN
Maatschappij Filair
Vertrekpunt Luchthaven N'Dolo, Kinshasa, Congo-Kinshasa
Eindbestemming Luchthaven Bandundu, Bandundu, Mai-Ndombe, Congo-Kinshasa
Passagiers 18
Bemanning 3
Overlevenden 1
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Filaircrash 2010 was een vliegramp op 25 augustus 2010 rond een uur 's middags lokale tijd met een Let L-410 Turbolet van de Congolese luchtvaartmaatschappij Filair in de stad Bandundu in de Congolese provincie Mai-Ndombe, waarbij de topman van Filair, de Belg Daniel Philemotte, om het leven kwam.

Het toestel was opgestegen vanaf de nationale Luchthaven N'Dolo van de hoofdstad Kinshasa met bestemming Bandundu, maar over de exacte vliegroute (al of niet tussenstops en dergelijke) was veel onenigheid en onduidelijkheid onder de media. Net voor de landing zou een krokodil, die meegesmokkeld was als handbagage in een sporttas van een der passagiers, ontsnapt zijn, waarop de stewardessen respectievelijk de passagiers in paniek raakten en naar de cockpit liepen. Philemotte is daarop de controle over het toestel verloren, het is naar beneden gestort en in een woonwijk op ongeveer een kilometer van de landingsbaan terechtgekomen. Deze "krokodilthese" is pas op 21 oktober door de enige overlevende naar buiten gebracht en opgenomen in een voorlopig rapport, maar diverse media twijfelen aan het verhaal. Het vliegtuig kwam op een woonhuis terecht, de bewoners daarvan waren niet in de woning aanwezig op het moment van de crash.

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaliteit Doden Overlevenden Totaal
Passagiers Crew
Vlag van België België 0 1 0 1
Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa 17 1 1 19
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 0 1 0 1
Totaal 17 3 1 21

Zaakvoerder Philemotte zat zelf achter de stuurknuppel en was samen met 18 anderen, waaronder de Britse copiloot en de enige airhostess, op slag dood. Twee overlevenden werden naar het ziekenhuis van Bandundu gebracht, een daarvan overleed er 's avonds aan zijn verwondingen. De enige overlevende is een vrouw die op de afdeling intensieve zorg op 26 augustus nog in kritieke toestand verkeerde, maar na verloop van tijd is hersteld. De meerderheid van de slachtoffers waren Congolezen uit de streek van Inongo, de hoofdstad van Mai-Ndombe. De krokodil overleefde de crash, maar werd door reddingswerkers met een machete afgemaakt.

Sommige lichamen, waaronder die van Philemotte, diens copiloot en de stewardess, werden naar Kinshasa overgebracht voor identificatie, andere werden bewaard in het mortuarium in het ziekenhuis te Bandundu. Volgens de Congolese krant La Prospérité werden alle resten echter bewaard in het lijkenhuisje van het Algemeen Ziekenhuis van Kinshasa (HGK). Achteraf zouden de lichamen van Philemotte en de copiloot naar hun Europese landen van herkomst worden overgebracht en de overige aan de families van de slachtoffers overgedragen. Het overbrengen van de stoffelijke overschotten van de passagiers uit de streek van Inongo naar hun regio vormde "een groot probleem", aldus de plaatselijke radiozender Radio Okapi.

Filair rekent op haar verzekeraars om de families van de slachtoffers te vergoeden.

Oorzaak[bewerken | brontekst bewerken]

Filair ontkende van bij het begin dat een brandstoftekort, waarvan aanvankelijk sprake was, noch een gemiste landing aan de basis zouden liggen van het incident. Zij beklemtonen dat Philemotte in België een goede vorming had genoten en reeds dertig jaar ervaring had als piloot in het Congolese luchtruim, en dat het quasi ondenkbaar is dat een man met een dergelijke staat van dienst zou vertrekken met te weinig brandstof.

Op 27 augustus meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) dat Philemotte door een technisch mankement gedwongen was de noodlandingsbaan te gebruiken, die vlak naast de gewone landingsbaan gelegen is. Toen de passagiers zich hiervan bewust werden zou er onder hen paniek zijn ontstaan en zouden zij zich naar de cockpit hebben begeven. Het vliegtuig zou daarop zijn neergestort met nog 150 liter kerosine in de tank. Dit alles zou de "adviseur" van Filair hebben verklaard op basis van verklaringen van de enige overlevende. Dit verhaal werd op 30 augustus ook naar buiten gebracht op de website van de Belgisch-Congolese vereniging CongoForum, nadat diezelfde vereniging drie dagen eerder nog had geschreven dat een brandstoftekort volgens het Chinese persagentschap Xinhua News Agency de oorzaak was geweest.

Op 21 oktober is de enige overlevende van het ongeval dan naar buiten gekomen met het verhaal van de krokodil, nieuws dat door diverse media gretiger werd opgepikt dan het nieuws van de crash zelf in augustus. Om diverse redenen twijfelen verschillende, vooral niet-Nederlandstalige, media echter aan de waarheid van het verhaal: zo is het onduidelijk waarom de vrouw pas twee maanden na datum de aanleiding van de crash uit de doeken zou hebben gedaan, of waarom de reddingswerkers geen verdere aandacht zouden hebben besteed aan het feit dat er zich in het wrak een levende krokodil bevond. Verder moeten ooggetuigenverklaringen uiteraard altijd met de nodige omzichtigheid bejegend worden, zeker als een en ander slechts door één persoon is verklaard.

Mimie Philemotte Mulowayi, de Congolese weduwe van Daniel Philemotte, verklaarde in de Belgische krant Het Nieuwsblad op 23 oktober niet het minste geloof te hechten aan het verhaal over de krokodil. Volgens haar werd haar man al langere tijd bedreigd en is er sprake van sabotage of van een aanval door een van de passagiers. De volgende dag stond er in de zondagseditie van diezelfde krant echter een getuigenis van André Decorte (71)[1], een Belgische vriend en collega-piloot van Philemotte, die drie uur na de crash als "deskundige" ter plaatse was en de één meter lange krokodil naar eigen zeggen uit het vliegtuig heeft zien kruipen en zien afmaken met een machete. Hij voegt eraan toe dat het min of meer normaal is om als ondernemer in Congo wel wat vijanden te hebben, maar dat niemand Philemotte een vlieg kwaad zou willen doen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals alle andere Congolese luchtvaartmaatschappijen heeft Filair een niet al te beste reputatie op het vlak van veiligheid, en staat zij derhalve op de zwarte lijst van maatschappijen die niet in het luchtruim van de Europese Unie mogen opereren.

Daniel Philemotte was 62 en woonde reeds tien jaar in Congo. Hij was onlangs hertrouwd met Mimie Philemotte Mulowayi en was volgens een anoniem Belgisch diplomaat "een bekend zakenman". Een kaderlid van de Federatie van Congolese Ondernemingen (FEC), waarvan Philemotte lid was, verklaarde dat Philemotte "een invloedrijk lid was" dat "zelf zijn vliegtuigen bestuurde" en "levensvreugde inboezemde". "Het is een groot verlies voor ons", aldus de man tegen het Franse persagentschap Agence France-Presse.

De Britse copiloot, Chris Wilson, was 39 en afkomstig van het Engelse Shurdington nabij Cheltenham.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Geschiedenis van Congo-Kinshasa] [[Categorie:Ramp in 2010] [[Categorie:Vliegramp]

[[en:2010 Bandundu Filair Let L-410 crash] [[ru:Авиакатастрофа в Конго 25 августа 2010 года]