Gebruiker:Haaftjlv/RonanFarrow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Satchel Ronan O'Sullivan Farrow, New York City, V.S., 19 december 1987 is een Amerikaanse journalist, jurist, en voormalige regeringsadviseur.

Eind 2017 leidden Farrow's artikelen in The New Yorker tot het openbaar worden van de seksuele misdragingen van film-tycoon Harvey Weinstein. De publicaties ontketenden een storm van aanklachten van overwegend vrouwen in tal van maatschappelijke sectoren, die zich aangemoedigd voelen om ervaren seksuele intimidaties niet langer te verzwijgen. De immense maatschappelijke impact culmineerde in de z.g. MeToo (hashtag)-beweging.

Voor deze verslaggeving won de The New Yorker de Pulitzer Prize 2018 voor publieke dienstbaarheid, te delen met de The New York Times.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Farrow werd op 19 december 1987 in New York City geboren uit filmactrice Mia Farrow en regisseur Woody Allen. Zijn doopnaam is een eerbetoon aan de beroemde baseball-werper Satchel Paige[1] en actrice Maureen O'Sullivan, zijn grootmoeder van moeders kant. Nu bekend als Ronan, kreeg hij de achternaam "Farrow" om buiten de heterogene familie "Allen" te blijven met Farrows en Previns.[3] In 2013 wekte Mia Farrow speculaties dat zanger-acteur Frank Sinatra Farrow's biologische vader zou kunnen zijn.

Farrow studeerde af in filosofie aan het Bard College in Simon's Rock en was als 15-jarige de jongste student die zijn Juris Docter-graad bij dat instituut behaalde.In 2009 behaalde hij nog een J.D. aan de Yale Law School en werd hij later toegelaten tot de New York Bar.

Carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Maatschappelijke betrokkenheid

Van 2001 tot 2009 was hij UNICEF Woordvoerder voor de Jeugd, optredend als "advocaat" voor kinderen en vrouwen gevangen in de aanhoudende crisis in de Darfur regio in Soedan. Daarnaast was hij ook behulpzaam bij de fondsenwerving en het aanspreken van aan de V.N. verwante groepen in de Verenigde Staten. Gedurende deze tijd bracht hij ook bezoeken aan de Darfur regio samen met zijn moeder, de actrice Mia Farrow, die Unicef Goodwill Ambassadeur is. Aansluitend kwam hij op voor de bescherming van vluchtelingen uit Darfur. In vervolg op zijn ervaringen in Soedan, was hij verbonden aan het Genocide Intervention Network.

In 2019 trad Farrow toe tot de Obama-administratie als Speciaal Adviseur voor Humanitaire en NGO Aangelegenheden van de Dienst van de Speciale Afgevaardigde voor Afghanistan en Pakistan. Hij maakte deel uit van het team van autoriteiten, gerecruteerd door de diplomaat Richard Holbrooke, voor wie Farrow eerder had gewerkt als speechwriter. De daarop volgende jaren was Farrow verantwoordelijk voor het beoordelen van de relatie van de regering van de Verenigde Staten met de civil society en non-gouvernementele acteurs in Afghanistan and Pakistan.

In 2011 werd Farrow door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton benoemd tot haar Speciale Adviseur voor Wereld Jeugd Aangelegenheden en tot directeur van de Dienst voor Wereldom Jeugd Aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het in het leven roepen van de dienst was het resultaat van een meerjarige task-force, ingesteld door Clinton. Taak van de task-force was het beoordelen van het economisch en sociaal beleid aangaande de jeugd, waarvoor Farrow met ingang van 2010 vice-voorzitter was van de werkgroep samen met staflid David Barth van de Amerikaanse Dienst voor Internationale Ontwikkeling. Clinton betitelde de vorming van de taskforce als een onderdeel van hernieuwde bijzondere aandacht voor de jeugd in vervolg op de Arabische Lente.

Farrow was verantwoordelijk voor een Amerikaans beleid en uitvoering met een doelstelling om jonge mensen te versterken als economische en burgerlijk actoren. Hij beeindigde zijn termijn als Speciale Adviseur in 2012.

Journalistiek

Na het verlaten van de overheidsdienst, begon Farrow een postacademische Rhodes Studie aan het Magdalen College te Oxford. He studeerde met het doel om de graad van Doctor of Philosophy te behalen door de exploitatie van de armen in ontwikkelingslanden te onderzoeken, maar hij voltooide de studie niet. Hij schreef essays, opiniestukken en andere artikelen voor The Guardian, Foreign Policy magazine, The Atlantic, The Wall Street Journal, The Lost Angelos Time en andere periodieken.

In oktober 2013 verwierf Penguin Press de rechten van Farrow's boek: Pandora's Box, How American Military Aid Creates America's Enemies, om het in 2015 te publiceren. Van februari 2014 tot februari 2015 presenteerde Farrow Ronan Farrow Daily, een nieuwsprogramma op televisie dat in de ether werd gebracht door MSNBC. Hij presenteerde het onderzoeksprogramma Undercover with Ronan Farrow op NBC's Today. Gelanceerd in juni 2015 werd de serie gepromoot als het brengen van Farrow's kijk op de verhalen die "u niet terug vindt in de dagelijkse krantenkoppen", maar vaak zijn ontleend zijn aan bronnen van onderop en die gevarieerde onderwerpen behandelen van b.v. "arbeidsvoorwaarden van manicures", "geestelijke gezondheid" tot "seksuele intimidatie op de campus on.

In oktober 2017 publiceerde The New Yorker een door Farrow opgesteld onderzoeksartikel, nadat Farrow's werkgever, NBC, besloot zijn bevindingen niet uit te zenden. Het betrof hier gedetailleerde beschuldigingen van seksuele misdragingen die zouden zijn gepleegd door filmproducer Harvey Weinstein.[2] The New Yorker won the 2018 Pulitzer Prize voor maatschappelijke dienstbaarheid voor Farrow's reportage; een prijs die werd gedeeld met The New York Times. Farrow werd opgenomen in de Time "100 Meest Invloedrijke Mensen in de Wereld" lijst in 2018.

Op 7 mei 2018, trad binnen enkele uren na publicatie van een door Farrow samen met zijn collega Jane Mayer van The New Yorker opgesteld onderzoeksartikel de minister van Justitie van de staat New York, Eric Schneiderman, af. Het artikel bracht naar voren dat hij tijdens zijn ambtstermijn ten minste vier vrouwen, waarmee hij een romantische relatie onderhield had mishandeld en misbruikt, en dat hij gewend was regelmatig misbruik te maken van alcohol en drugs.[3] Schneiderman nam effectief ontslag op 8 mei 2018.

Mayer en Farrow meldden dat zij de beschuldigingen van de vrouwen konden bevestigen met zowel foto's van de gevolgen van aanrandingen, als met verklaringen van vrienden waarmee de vermeende slachtoffers in vertrouwen hadden gesproken na de geclaimde aanvallen. Hoewel hij de beschuldigingen tegensprak, verklaarde Schneiderman dat hij terugtrad. omdat ze hem "effectief verhinderen zijn functie uit te oefenen. Gouverneur Andrew Cuomo benoemde onmiddellijk een speciale aanklager om te onderzoeken of er wegens het plegen van misdrijven strafrechtelijke vervolging moet worden ingesteld tegen Schneiderman.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd Farrow onderscheiden met de Refugees International's McCall-Pierpaoli Humanitarian Award voor "buitengewone dienstbaarheid aan vluchtelingen en ontheemde mensen" In 2009 werd Farrow uitgeroepen tot New York magazine's "New Activist" van het jaar en opgenomen in zijn lijst van individuen "aan de rand om hun werelden te veranderen"[58] In 2011 nam Harper's Bazaar hem op in een lijst van "zich aandienende politici". In 2012 werd hij als nummer een in "Law and Policy" in Forbes magazine's "30 onder 30 Meest Invloedrijke Mensen. Hij werd ook onderscheiden met een honorair doctoraat door de Dominican University of California in 2012.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Farrow is vervreemd van zijn vader, Woody Allen. Farrow beweerde later: "Hij is mijn vader, die getrouwd is met mijn zus. Dat maakt mij zijn zoon en zijn zwager. Wat is dat toch voor een morele transgressie!"

Na ondervraagd te zijn over de langlopende speculatie dat Farrow de zoon is van Mia Farrow en haar ex-partner Frank Sinatra, verklaarde Mia Farrow dat Sinatra "mogelijk" Ronan's vader zou kunnen zijn. Vervolgens grapte Ronan Farrow op Twitter, "Luister, we zijn mogelijk allemaal Frank Sinatra's zoon".

In February 2014, antwoordde Allen in The New York Times door te schrijven: "Is hij mijn zoon of, zoals Mia suggereert, Frank Sinatra's zoon?" In 2015, vroeg 'Vanity Fair aan dochter Nancy Sinatra over de behandeling van Farrow alsof hij een lid van haar familie zou zijn. Zij antwoordde toen in een e-mail: "Hij is een groot deel van ons en wij zijn gezegend om hem in onze levens te hebben".

Het is niet bekend of er en DNA-onderzoek is ingesteld om vast te stellen wie Farrow's vader is. In een CBS Sunday Morning-interview ontkende Nancy Sinatra dat Farrow haar halfbroer is. Farrow weigert te spreken over DNA, en verklaarde dat ondanks hun vervreemding "Woody Allen wettelijk, ethisch, en persoonlijk een vader in onze familie is".

Farrow heeft zich bekend tot de LGBT-gemeenschap.[4] Hij werd in 2018 erkend door de Point Foundation, die LGBT-ers steunt. Hij had een verhouding met de voormalige speechwriter van president Obama en huidige podcast host Jon Lovett.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Farrow, Ronan (2018). War on Peace: Het Einde van Diplomatie en de Neergang van Amerikaanse Invloed. Uitgave: New York: WW Norton & Co. ISBN 9780393652109.