Gebruiker:Lies.Vermeulen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Propaganza[bewerken | brontekst bewerken]

Propaganza is een collectief dat werd opgericht in 2012 met als doel het promoten en verspreiden van straat en graffiti in België en Europa. Julien Piloy, graffiti artiest van de jaren 90, beheert de VZW. De organisatie wil kunstenaars met verschillende achtergronden samenbrengen, voornamelijk rond straatkunst en graffiti. Men beoogt een band te scheppen tussen kunstenaars en opdrachtgevers, zowel uit de privé als de publieke sector. Men wil ook via vrije expressie, muren in grote steden bewerken om zo een ander imago over straatkunst te creëren. 

Wat Propaganza allemaal doet[bewerken | brontekst bewerken]

Geveldecoratie in de publieke sector - Dit graffiti werk is gelegen in de schalenwijk in de stad Namen. Het is gemaakt door volgende kunstenaars: Trevor, Orkez, Adrien Roubens. Zij zijn allemaal actief bij Propaganza.

Ze zijn vooral bezig met drie activiteiten : Decoratie, Events en Expo’s. Ook live, initiaties en workshops komen aan bod. Ze werken met meer dan 20 professionele kunstenaars die door hun unieke stijlen- en technieken kunnen creëren wat in je opkomt. Een van de vele voorbeelden hiervan zijn: landschappen, fotorealisme, portretten, abstract, typografie, decors en trompe l’oeil.

Decoreren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het decoreren hebben de kunstenaars dus allemaal hun eigen unieke stijl, waardoor ze gepersonaliseerde decoraties kunnen maken. Er worden zowel decoraties interieur als exterieur gemaakt, en aanvragen hiervoor kunnen gedaan worden op elke type medium zoals bijvoorbeeld: panelen, garagedeuren, muren, kinderkamers, voertuigen, tuinen en doeken. Enkele voorbeelden van voorbijgaande decoraties zijn: Forest Midi-station, station Linkebeek, de geveldecoratie in de Schalenwijk in Namen, gepersonaliseerde decoratie bij de padelclub in Le Roeulx en een participatief fresco bij school N°4 in Elsene.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Vervolgens doet Propaganza ook mee aan verschillende evenementen, met verschillende Urban artiesten. Eerder waren deze kunstenaars al ter plaatse: het festival couleur café, het evenement Yuzzu bij Thurn en Taxi’s, live schilderen bij het dansfestival Bruyninks in Anderlecht, een participatief canvas bij Iris festival, live schilderen – lighteam in Frankrijk en live schilderen bij de 20km door Brussel in 2015 en nog zo veel meer. De artiesten kunnen aan de slag gaan met: ‘levend schilderen’, een participatief fresco, Workshops/teambuilding, een vrije meningsuitingsmuur of een workshop initiatie tot graffiti

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie organiseert ook verschillende tentoonstelling-of helpt bij het organiseren ervan. Hiermee wil de organisatie graag het werk van Urban kunstenaars, als ook opkomende kunstenaars, promoten. Als u een tentoonstelling bijwoont zult u dus zowel werken van bekende kunstenaars maar ook evengoed beginnende kunstenaars kunnen bewonderen. De organisatie organiseerde mee de tentoonstelling ‘Dampen 2.0. en ook een collectieve tentoonstelling in Knokke bij Ten Galerij.

Advertenties[bewerken | brontekst bewerken]

Ook is Propaganza bezig met media en advertenties. Ze willen graag (helpen) impactvolle campagnes te ontwikkelen. Er zijn grafische ontwikkelingen op de gevraagde maat en in alle soorten; street-en guerillamarketing als ook merkactivatie zijn mogelijk.

Artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal van hun artiesten zijn: Wuste, Orlando Kintero, Meneer X, Speer, Bugs, Adrian Roubens, Benjamin Hendlisz, Bart Smeets en Rimix_2R.

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Grafique, B. (2018, 21 december). aftermovie couleur café. Youtube. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.youtube.com/watch?v=-oVvl8EuZAQ
  2. Graffik, B. (2018, 5 juni). Le graffiti est arrivé près de chez vous ! Facebook. Geraadpleegd op 17 juni 2022, van https://www.facebook.com/propaganza.urban.artists/videos/1905419619470486/