Gebruiker:Mdd/Openingen/Artikel Wereldeconomie (de)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.
Reële groei in de mondiale economie van 1950-2008, met een forecast 2009-2014 (zwarte lijn: 5-jaarlijks gemiddelde)

De wereldeconomie is het geheel van de internationale economische betrekkingen, het grotere geheel van de algemene economie. Het is een economisch geheel van verschillende sub-markten, zoals de markt voor grondstoffen, markt voor goederen, financiële markt, arbeidsmarkt, en de informatiemarkt. De wereldeconomie is in de 19e eeuw tot stand gekomen[1] als gevolg van de industrialisatie en de daarmee samenhangende internationale arbeidsverdeling, en ontwikkeling van vervoer en communicatie.

De verhoudingen in de wereldeconomie hebben zich in de 19e en 20e eeuw zowel kwalitatief als kwantitatief sterk veranderd. Er wordt wel gesproken van een "bipolaire wereldorde". Toegepast op de 19 eeuw heeft dit betrekking op het optreden van Europa en Noord-Amerika als tegenpolen, en in de 20e eeuw de Westerse geïndustrialiseerde landen tegenover de Comecon landen. Sinds de jaren 1990 is er sprake van een "Tripolaire wereldeconomie" met Oost-Azië als derde pool tegenover Noord-Amerika en Europa.

De randvoorwaarde voor handel en economische samenwerking zijn onder meer vastgelegd in verdragen van de Wereldhandelsorganisatie, in overeenkomsten over Douanerechten en valutatransacties, Europese Betalingsunie, General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OEES) en dergelijke.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wolfram Fischer (1998) Expansion – Integration – Globalisierung. Studien zur Geschichte der Weltwirtschaft. Göttingen. ISBN 3-525-35788-5
  • Pankaj Ghemawat (2011). "Mythos und Realität der Globalisierung". In: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 18 juli 2011, p. 10
  • Hans Pohl (1989). Aufbruch der Weltwirtschaft. Stuttgart. ISBN 3-515-05105-8

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Feiten & Figuren over globalisering van het Duitse Bundeszentrale für politische Bildung (bpb)
Zie de categorie Economy of the world van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Wereldeconomie.