Gebruiker:Oliviervd/Kladblok/stuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
STUK
Oliviervd/Kladblok/stuk
Geschiedenis
Opgericht 19 oktober 1977
Structuur
Directeur Steven Vandervelden
Werkgebied Leuven
Media
Website http://www.stuk.be/

STUK is een interdisciplinair en hybride kunstencentrum in Leuven dat zich toelegt op zowel dans, beeld en geluid. STUK organiseert jaarlijks de festivals Artefact en Playground en huisvest ook Cinema ZED.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

studentencentrum: 't Stuc[bewerken | brontekst bewerken]

In tijdsgeest van Mei 68' werd tijdens de zomer van 1977 't Stuc opgericht door studenten van de Katholieke Universiteit Leuven. Het centrum opereerde zowel als een culturele ontmoetingsplek en als studentencentrum. Gelegen in een leegstaande universiteitsblok midden op de campus Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven die door de studenten was ingenomen.

Verscheidene theatercollectieven zoals Het Trojaanse Paard, Internationale Nieuwe Scène, Radeis en Het Werkteater waren er te gast. Maar ook film, poëzie, muziek, cabaret en sporadisch dans maakten deel uit van de programmering.

Van 1978 tot 1981 organiseerde Stuc in samenwerking met Het Festival van Vlaanderen het multidisciplinaire festival Klapstuk.

koerswijziging: Stuc[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 - 1982 vernauwde Stuc, wegens teruglopende toelage, zijn programmering in het kader van experiment en kwaliteit. De organisatie werkte enkel nog op basis van uitnodiging, en specificeerde zich tot vier kunstdisciplines: theater, dans, film en video. Ook het cursuspakket werd in kader hiervan ingeperkt. Paul Keyskens werd aangesteld als huisregisseur. Jan Fabre, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Joris Lamers, Guy Dermul en Willy Thomas maakten gebruik van de faciliteiten van Stuc om te repeteren en presenteren. Samen met Kaaitheater, Vooruit, Monty en Limelight maakte Stuc deel uit van een 'alternatief' circuit in Vlaanderen.

Ook Klapstuk specialiseerde mee en transformeerde zichzelf tot een tweejaarlijks dansfestival. In 1983 behaalde het festival omstreeks 11.000 bezoekers met internationale artiesten zoals Merce Cunningham, Trisha Brown, Lucinda Childs, Steve Paxton, Suzanne Linke, Claude Galotta maar ook vernieuwende Vlaamse choreografen. In 1986, splitste Klapstuk zich af van Stuc en werd een aparte vzw.

Stuc als beeldcentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1988 legde Stuc zich ook toe op de beeldcultuur en bood hier ook financiële en infrastructurele ondersteuning voor aan kunstenaars zoals oa. Johan Grimonprez zijn film Dial H-I-S-T-O-R-Y. In 1993 richtte Stuc Het Atelier op, een plek voor producties, presentatie en opleiding. Kunstenaars en theatermakers zoals oa. Johan Grimonprez, Tristero, De Roovers en Bart Meuleman werkten in de ateliers onder financiële en administratieve begeleiding.

Fusie tot STUK[bewerken | brontekst bewerken]

Halverwege de jaren 1990 fusioneerde Stuc met Klapstuk tot STUK. Vanaf 2015-2016 verwijdert STUK muziek uit hun profilering en gaat zich beperken tot huis voor dans, beeld en geluid. In 2006 werd Klapstuk stilgelegd en uiteindelijk vervangen door Artefact (2003) en Playground (2007).

Nieuw huis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude Arenberginstituut op de Arenbergsite te Antwerpen werd omgebouwd door Nederlands architect Willem Jan Neutelings tot kunstencentrum waarnaar STUK verhuisde en in Januari 2002 officieel opende. STUK deelt zijn gebouw met de Katholieke Universiteit Leuven, FONK en LOKO Cultuur. Het gerenoveerde oude gebouw faciliteert danstudio's, het STUKcafé, de STUK Expozaal en STUK Verbeeckzaal. De nieuwbouw huist Cinema ZED, een middelgrote- theater- en danszaal.

Programmatie[bewerken | brontekst bewerken]

Cinema ZED[bewerken | brontekst bewerken]

In samenwerking met vzw Fonk organiseert dagelijkse filmvertoningen in Cinema ZED. Naast een zaal in STUK heeft Cinema ZED ook nog 2 zalen op een andere locatie.

Artefact[bewerken | brontekst bewerken]

Artefact is een jaarlijks festival dat in 2003 voor het eerst georganiseerd werd. Het kunstfestival legt de focus op kunst en nieuwe media en is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met Stad Leuven. In het verlengde van de relatie die het in het verleden opbouwde met de Katholieke Universiteit Leuven, tracht Artefact ondermeer uiting te geven aan de relatie tussen technologie en kunst.

Playground (festival)[bewerken | brontekst bewerken]

Playground is een jaarlijks festival dat voor het eerst werd georganiseerd in 2007. Het festival richt zich tot performance vanuit de beeldend kunst een invalshoek die de inhoud bepaalt. Het Festival is een samenwerking tussen STUK en M Leuven .