Gebruiker:SCHARNIER007/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Benjamin Harrison[bewerken | brontekst bewerken]

Benjamin harrison in geboren op 20 augustus 1833 en is overleden op 13 maart 1901. Hij is 67 geworden en was de 23e president van Amerika. Hij volgde Stephen Grover op als president en was voor de republikeinse partij. Voordat Benjamin Harrison president werd, was hij advocaat in Indianapolis. Indianapolis is de hoofdstad en de grootste stad van de Amerikaanse staat Indiana. Hij was de kleinzoon van de 9e president van Amerika:´ William Henry Harrison.


Benjamin Harrison werd geboren op de boerderij van zijn grootvader in Ohio. Deze grootvader, William Henry Harrison, werd toen Benjamin acht jaar oud was, president van de Verenigde Staten. Benjamin kwam uit een groot gezin en had twaalf broers en zussen. James Findlay Harrison, Carter Bassett Harrison, James Irwin Harrison,John Irwin Harrison, Sarah Lucretia Harrison,  Elizabeth Short Harrison, Mary Jane Harrison, Archibald Harrison, Mary Helen Harrison, Anna Symmes Harrison, William Henry Harrison en John Scott Harrison die naar zijn vader is vernoemd. Zijn vader heette John Scott Harrison, de enige man die een vader en een zoon als Amerikaanse president had en zijn moeder heette Elisabeth Ramsey Irwin.

Harrison studeerde rechten in Cincinnati en ging als advocaat in Indianapolis wonen in 1854. In 1856 voegde hij zich bij de net opgerichte Republikeinse Partij. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vocht Harrison van 1862 tot 1865 mee. Hij behoorde tot de troepen onder generaal William T. Sherman, die in september 1864 de stad Atlanta innamen. Na de oorlog ging Harrison weer verder met zijn advocatenpraktijk.

De vrouw van Benjamin was Caroline Harrison, ze was de dochter van Mary Potts Neal en John Scott. Ze kregen twee kinderen: Russell Benjamin Harrison en Mary Scott McKee.

Russel Benjamin Harrison werd ook advocaat net als zijn vader. In 1892 is Caroline gestorven door tuberculose. Dat is een ziekte die meestal je longen aantast.

Mary Scott Lord was de tweede vrouw van Benjamin. Mary Scott Lord trouwde in 1881 met Walter Dimmick die drie maanden nadat ze getrouwd waren, overleed . Mary Scott Lord was een nicht van Harrisons eerste vrouw Caroline Harrison. In 1897 werd hun kind Elizabeth Harrison geboren. Elizabeth was oprichter van Cues on the News. Dat was een nieuwsbrief voor vrouwen.

Toen er in 1888 nieuwe presidentsverkiezingen aankwamen, waren de Republikeinen op zoek naar iemand die het op wou nemen tegen Democraat Cleveland. Harrison was een van de weinige die het op wou nemen tegen Cleveland, dus uiteindelijk viel de keus op hem. Hij won de race van Cleveland en werd, net als zijn grootvader, president William Henry Harrison.

Benjamin Harrison werd in 1888 verkozen als president ook al had hij minder stemmen dan zijn tegenstander Grover Cleveland. Hij is toch president geworden, doordat hij meer kiesmannen had. Benjamin had er 233 en Grover 168.

De vice-president, dus de president die de taak zou innemen van Benjamin als er iets met hem zou gebeuren, was Levi Morten.

Zijn belangrijkste politieke verdienste was het invoeren van de hoge importtarieven, de McKinley Tariff van 1890, ter bescherming van de eigen Amerikaanse industrie. Dit had echter een negatief effect op de prijzen die in rap tempo omhoog schoten.

Harrison ging na zijn presidentschap in Indianapolis wonen. Hij schreef artikelen voor kranten en tijdschriften. Na zijn dood, veroorzaakt door verkoudheid, is hij ook begraven in Indianapolis.