Gebruiker:Yngbrtj/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hugo Puttaert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 03/04/1960
Geboorteland België
Nationaliteit Belg
Beroep(en) Grafisch Ontwerp
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hugo Puttaert[bewerken | brontekst bewerken]

Hugo Puttaert (Brussel, 3 april 1960) is een Belgisch grafisch ontwerper, auteur en docent. Hij is ook actief als organisator van conferenties (met name Citype en Integrated).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hugo Puttaert studeerde Vrije Grafiek aan Sint-Lukas Brussel en een lerarenopleiding aan Sint-Lucas Gent (vandaag deel van LUCA School of Arts).

Kort na zijn afstuderen in 1981 gaat hij aan de slag als leraar aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Halle. Tijdens zijn studie stelt hij zijn grafisch werk tentoon in verschillende culturele centra en galerieën. Gefascineerd door het tussengebied tussen vrije en toegepaste kunst, combineert hij reeds in het midden van de jaren tachtig traditionele grafische technieken met digitale technologieën en begint hij meer toegepast grafisch werk (affiches, brochures en huisstijlen) te maken. Onder meer via zijn werk voor IT-bedrijf Dolmen mocht hij vanuit een bevoorrechte positie de opgang van desktoppublishing in België mee vormgeven.

Puttaert startte zijn studio Visionandfactory in 1990. Aanvankelijk werkt de studio vooral voor commerciële opdrachtgevers. Het bureau legde zich toe op huisstijlen en visuele communicatiestrategieën. Onder meer door de boom in de IT-sector kon Visionandfactory uitgroeien tot een – naar Belgische normen – groot ontwerpbureau.

Naast grafisch ontwerper is Puttaert ook docent aan Sint Lucas Antwerpen, deel van de Karel de Grote-Hogeschool. Hij is er hoofd van de afstudeerrichting Grafisch Ontwerp, doceert in de masteropleiding en is onderzoeker binnen het platform De Hybride Ontwerper. Hij initieerde het publicatieplatform YellowPress. Hij is verder docent aan het Plantin Instituut voor Typografie en gastdocent aan La Cambre. Hij treedt ook geregeld op als gastdocent en spreker in binnen- en buitenland.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Puttaert schrijft vaak artikels over grafisch ontwerp voor magazines, kunstboeken en sociale media. Hij was hoofdredacteur van Addmagazine tussen 2005 en 2016, een gratis tijdschrift over grafisch ontwerp en visuele cultuur. Het tijdschrift werd geconcipieerd door zijn studio Visionandfactory, en uitgegeven door papierhandelaar Papyrus.

Conferenties[bewerken | brontekst bewerken]

Puttaert is de drijvende kracht achter de tweejaarlijkse internationale conferentie voor kunst en design Integrated (sinds 2007). Ook was hij verantwoordelijk voor de Citype-conferenties in Antwerpen (1997 & 1999).

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele jaren later neemt Puttaert bewust de beslissing om zijn studio af te bouwen tot een kleinere entiteit. Vandaag werkt hij afwisselend in Brussel en Antwerpen en is zijn studio in Sint-Jans-Molenbeek een werkplek geworden voor ontwerp en onderzoek en een ontmoetingsplek voor internationale contacten en stagiairs. Zijn huidige ontwerppraktijk situeert zich voornamelijk in projecten in de publieke ruimte, in boekprojecten, recensies en redactioneel ontwerp.

Think in Colour[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek Think in Colour verzamelt het werk van Hugo Puttaert en verscheen in 2014 bij uitgeverij MER. Paper Kunsthalle. De inleiding is van de hand van publicist en criticus Rick Poynor. Het boek werd ontworpen door de jonge Zwitserse ontwerper Dimitri Jeannottat. Het boek heeft een technische bijzonderheid: als je de cover verwarmt, dan verschijnt een onderliggende tekst die de titel vervolledigt: Think in Colour, even if you prefer black & white.

Fietsenstalling Antwerpen-Berchem[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 werd een nieuwe fietsenstalling aan het treinstation Antwerpen-Berchem in gebruik genomen. In opdracht van de NMBS en in samenwerking met ontwerper Jelle Maréchal realiseerde Puttaert een typografische ingreep in het gebouw. Enkel binnen in het gebouw zijn de letters leesbaar, omdat het onderste deel van elke letter op de vloer van het gebouw werd geschilderd. Aan de buitenkant zien passanten en automobilisten enkel abstracte tekens. Voor deze opdracht ontwierpen Puttaert en Maréchal een monospace-lettertype, de Berchem Folded Sans.

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken | brontekst bewerken]