Gerardus Theodorus Bom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het avontuurlijke leven van Peter Vucht, uitgegeven door G. Theod. Bom

Gerardus Theodorus Bom (15 augustus 1814 - 27 november 1884) was een Nederlandse uitgever van boeken, bekend onder de afkorting G. Theod. Bom, gevestigd in Amsterdam.

Gerard Bom begon net als zijn vader Gerrit Dirk Bom in de handel van gebruikte boeken, maar gaf ook nieuwe boeken uit, zoals kinderboeken, prentenboeken en toneelstukken. De winkel zat aan Water 30 in Amsterdam, nu Damrak. Zijn uitgeverij is in het bijzonder verbonden met de boeken van Jan Schenkman en later met de firma Wed. J.C. van Kesteren & Zn. Zijn zoon trad ook in dienst van het bedrijf.[1]

Bom publiceerde voornamelijk kinderboeken, maar ook handboeken voor werk en recreatie, en boeken met een hoge amusementswaarde voor jong en oud.[2] In 1840 verhuisde hij de zaak naar Kalverstraat E10 waar deze tot Bom's dood bleef.

Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw bestond het bedrijf nog als antiquariaatsveiling in de Kerkstraat 310-314 te Amsterdam. In 1956 vierde het bedrijf het 200-jarig bestaan.[3]

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gerard Theod. Bom was geïnteresseerd in numismatiek. Hij werd in 1873 buitenlands partner van de ‘Société Royale Numismatique’ te Brussel.

Uitgaves door Gerard Theod. Bom[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]