Giraffidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giraffidae
Okapi
Okapi
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Superfamilie: Giraffoidea
Familie
Giraffidae
(Gray, 1821)
Parende Angolagiraffen in het Namibische Nationaal park Etosha
Parende Angolagiraffen in het Namibische Nationaal park Etosha
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De familie Giraffidae telt vandaag de dag maar twee soorten, de okapi (Okapia johnstoni) en de giraffe (Giraffa camelopardalis). De okapi wordt ook wel de bosgiraf genoemd, omdat deze soort in de wouden van het Kongogebied leven. Tegenwoordig twijfelen wetenschappers of de okapi wel oorspronkelijk uit het Kongogebied komt, omdat de bouw van een okapi niet klopt met de habitat van het dier. Er is ook ontdekt dat er 2000 jaar geleden in het Kongogebied geen wouden waren en dat de dieren later ingesloten werden door de nieuwe natuur.

De giraffe heeft een uitzonderlijk lange nek en poten ontwikkeld. Hierdoor kunnen zij beter bij de hoger zittende bladeren in de bomen. Evolutionair gezien is het nog onduidelijk waarom de giraf zo'n lange nek heeft ontwikkeld[1]. In tegenstelling tot de okapi, heeft de giraf ondersoorten ontwikkeld.

Herkomst[bewerken]

Leden van de familie Giraffidae komen tegenwoordig alleen nog voor in Afrika, maar hun verspreiding was wereldwijd. Waarschijnlijk is deze familie in het Mioceen ontstaan, ongeveer 25 miljoen jaar geleden. Wetenschappers gaan ervan uit dat uit een hertachtige diersoort de eerste Giraffidae is ontstaan. Het is nog niet duidelijk waar deze familie is ontstaan, omdat zowel in Noord-Afrika als in Eurazië aanwijzingen zijn gevonden.

De voorouders van deze soorten leken echter meer op de okapi dan op de giraf. De tegenwoordige soorten hebben kleine hoorns, maar een aantal uitgestorven soorten hadden vertakte geweien die soms erg groot waren.

De oudste vormen die met zekerheid tot de Giraffidae behoren worden oergiraffen (Palaeotraginae) genoemd. Deze leefden in het Mioceen in Eurazië. Ze waren ongeveer zo groot als een edelhert, hadden dubbele, met huid bedekte hoorns en een hals zo lang als die van de okapi. Toch leken ze nog steeds veel op een hertachtige.

Een ander uitgestorven lid van de familie zijn de rundergiraffen (Sivatheriinae). Deze zagen, zoals de naam al doet vermoeden, er een beetje uit als runderen. Het waren enorm grote dieren met sterke poten. Sommige soorten hadden ook grote hoofdtooien. De groep is in het Pleistoceen uitgestorven. Een bekende uitgestorven rundergiraf is Sivatherium.

Geslachten[bewerken]

  • Geslacht Giraffa één soort met negen ondersoorten Giraffe (Giraffa camelopardalis)
  • Geslacht Okapia met één soort: Okapi (Okapia johnstoni)
Bronnen, noten en/of referenties