Girl with a Pearl Earring (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Girl with a Pearl Earring
Tagline Beauty inspires obsession
Regie Peter Webber
Producent Peter Block e.a.
Scenario Olivia Hetreed, na Tracy Chevalier
Hoofdrollen Scarlett Johansson
Colin Firth
Tom Wilkinson
Muziek Alexandre Desplat
Montage Kate Evans
Cinematografie Eduardo Serra
Distributie Lionsgate (VS), A-Film (Ned)
Première 2003
Genre Biografisch drama
Speelduur 100 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Luxemburg Luxemburg
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Girl with a Pearl Earring is een pseudobiografische dramafilm uit 2003 onder regie van Peter Webber. Het verhaal is gebaseerd op dat uit de gelijknamige roman uit 1998 van Tracy Chevalier, waarin op fictieve wijze een periode uit het leven van de kunstschilder Johannes Vermeer wordt beschreven. Voor Webber was de productie de eerste lange bioscoopfilm onder zijn regie, nadat hij eerder een handvol televisiefilms uitbracht.

Girl with a Pearl Earring werd genomineerd voor de Oscars voor beste cinematografie, beste kostuums en beste artdirection, voor de Golden Globes voor beste hoofdrolspeelster (Scarlett Johansson) en beste filmmuziek (van Alexandre Desplat) en tevens voor tien prijzen in het kader van de BAFTA Awards 2004. De film kreeg meer dan tien andere prijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een European Film Award voor beste cinematografie.

Verhaal[bewerken]

Boerendochter Griet (Scarlett Johansson) komt op zestienjarige leeftijd als dienstmeisje bij Johannes Vermeer (Colin Firth) in de huishouding werken en is zo getuige van een ongelukkig huwelijk. Op instigatie van Vermeers mecenas Pieter van Ruijven (Tom Wilkinson) staat ze model voor Vermeers schilderij Meisje met de parel uit 1655 en dit zonder instemming van Vermeers vrouw. Het schilderij leidt zo tot vele conflicten.

Achtergrond[bewerken]

De film is opgenomen in Amsterdam, Damme, Delft en Luxemburg. De decors werden ontworpen door Ben van Os. Delen zijn in Luxemburg in een decor van de film Secret Passage opgenomen, dat eerst dienst deed als Venetië. Het decor werd aangepast om op Delft te lijken. In de film komen Canadese populieren in beeld, historisch gezien incorrect.

Externe link[bewerken]