Grootmazig netwatje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grootmazig netwatje
Grootmazig netwatje
Taxonomische indeling
Rijk:Protozoa
Stam:Amoebozoa
Infrastam:Mycetozoa (Slijmzwammen)
Klasse:Myxogastrea
Orde:Trichiida
Familie:Trichiidae
Geslacht:Arcyria
Soort
Arcyria incarnata
(Pers. ex J.F. Gmel.) Pers., 1796
Grootmazig netwatje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het grootmazig netwatje (Arcyria incarnata) is een slijmzwam uit de familie Trichiidae. Het komt voor op dood hout.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Sporangia zijn gesteeld of bijna steelloos en qua vorm sub-cilindrisch of ellipsoïde. De hoogte is 1 tot 1,5 mm en de breedte 0,6 mm. De steel is breekbaar, roze tot bruin van kleur en is gevuld met sporenachtige cysten die 7 tot 20 µm breed zijn.

Het plasmodium is wit. Voor het rijpen is het grijsviolet tot roze getint.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het capillitium is elastisch, zeer los netwerk van lichtroze draden. De diameter is 3 tot 5 µm. Ze zijn spaarzaam en ietwat onregelmatig vertakt met hier en daar brede, geperforeerde of ringvormige uitzettingen. Ze zijn vaak gezwollen bij de oksels van de takken. De verdikkingen zijn in de vorm van scherpe tandwielen, halve ringen of stekels die in een losse spiraal zijn gerangschikt. Het heeft weinig vrije uiteinden die enigszins verdikt zijn. Het groeit aan het uiteinde van de steel en kan daar gemakkelijk worden verwijderd. Het is lichtroze getint als het vers is, maar wordt later roestbruin. In doorvallend licht lijken de elateren kleurloos tot licht vleeskleurig.

De sporen lijken roze in bulk, kleurloos in doorvallend licht. Ze zijn bedekt met fijne wratten en clusters van grotere wratten. De sporen meten 6 tot 8, soms tot 9 µm in diameter.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootmazig netwatje heeft een kosmopolitisch verspreidingsgebied en komt vaak voor in Centraal-Europa. In de Alpen kan het een hoogte bereiken van 2000 m boven zeeniveau. Het komt in Nederland vrij algemeen voor[1].