Grote voorjaarsbekerzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grote voorjaarsbekerzwam
Grote voorjaarsbekerzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Onderstam:Pezizomycotina
Klasse:Pezizomycetes
Onderklasse:Pezizomycetidae
Orde:Pezizales
Familie:Discinaceae
Geslacht:Discina
Soort
Gyromitra ancilis
(Pers.) Sacc. (1889)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis) is een schimmel behorend tot de familie Discinaceae. Hij leeft vermoedelijk saprotroof, in naaldbos.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Macroscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het vruchtlichaam, dat bestaat uit een schijf die op jonge leeftijd al plat is, is 3 à 15 cm breed en 2 à 4 cm hoog. De schijf is aanvankelijk klein en bolvormig, later komvormig en dan plaatachtig, lijkt onregelmatig gelobd. De gerimpelde, hobbelige tot ontpitte binnenkant is grijsbruin, tabakskleurig tot bruinrood, de buitenkant lijkt witachtig, bleekroze tot geelachtig wit. De zeer korte steel is slechts 5–8 mm lang en erg dik. Het is witachtig en diep gegroefd met een vertakte, ribachtige structuur. Het vruchtvlees is witachtig van kleur, broos tot licht taai en heeft geen specifieke geur of smaak.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het hymenium bevindt zich op het oppervlak van het vruchtlichaam. De sporen zijn elliptisch, lijken spoelvormig dankzij bilaterale puntige aanhangsels en zijn 27–35 x 10–12 µm groot. Ze zijn transparant (hyaliene) en bevatten één grote en twee kleinere oliedruppels. Hun oppervlak is geornamenteerd met fijne wratten. In elke ascus zitten acht sporen.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De grote voorjaarsbekerzwam groeit als saprobiont in sparren- en dennenbossen. De schimmel wordt vaak aangetroffen op verrot hout en rond boomstronken. Hij komt bij voorkeur voor in bergen en heuvels; de soort is zeldzaam in laaglanden.

De vruchtlichamen worden gevormd in het voorjaar van april tot juni.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt de grote voorjaarsbekerzwam vrij zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie 'Gevoelig'.

Culinaire waarde[bewerken | brontekst bewerken]

De grote_voorjaarsbekerzwam is eetbaar.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]