Gunpei Yokoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gunpei Yokoi of Gumpei Yokoi (横井軍平, Yokoi Gunpei) (Kioto, 10 september 1941 - aldaar, 4 oktober 1997) was één van de belangrijkste figuren van het computerspelbedrijf Nintendo. Hij stierf door een auto-ongeluk.

Nintendo[bewerken]

Speelgoed[bewerken]

Nintendo een bedrijf dat al meer dan honderd jaar oud is heeft al verschillende producten verkocht van Hanafuda kaarten op het einde van de 20de eeuw tot computerspellen. Yokoi begon te werken bij het bedrijf in 1965 nadat hij afstudeerde aan de Doshisha Universiteit en begon te werken bij de productie van de Hanafuda kaarten.

In 1966 vroeg Hiroshi Yamauchi, de president van Nintendo, aan Yokoi om een nieuw speelgoed te ontwikkelen voor Kerstmis. Yokoi stelde de volgende dag de Ultra Hand voor. De Ultra Hand was een groot succes en er werden 1,2 miljoen van verkocht. Yokoi zou in die periode ook ander speelgoed uitvinden zoals de Ten Billion Barrel puzzel, een baseball machine de Ultra Machine genaamd en de Love Tester. Hij vond ook samen met Masayuki Uemoura van Sharp de Nintendo Beam Gun Games uit de voorloper van de NES Zapper.

Game & Watch[bewerken]

Nintendo begon uiteindelijk met het verkopen van videogames en Yamauchi vroeg opnieuw aan Yokoi om iets te ontwikkelen dat de manier van hoe videogames werden gemaakt veranderde. Het resultaat was Nintendo's populaire Game & Watch handhelds. Game & Watch handhelds waren handhelds met een ingebouwd spel. De Game & Watch had een lcd-scherm en een D-Pad. Sommige zagen de Game & Watch handhelds als de voorloper van de Game Boy.

De Game & Watch handhelds telde 59 versies tussen 1980 en 1986. Vele populaire arcade spelletjes werden ook uitgebracht als Game & Watch handheld, waaronder Donkey Kong en Mario Bros., die Yokoi samen met Shigeru Miyamoto heeft ontwikkeld.

Research & Development 1[bewerken]

Nintendo gaf zijn hoofd ingenieurs hun eigen afdelingen toen de elektronicaindustrie enorm groeide op het einde van de jaren zeventig. Yokoi werd de baas van de Research and Development 1 (R&D1) afdeling. R&D1 bevatte 55 designers, programmeurs en ingenieurs. Deze afdeling was verantwoordelijk voor vele nieuwe ideeën voor Nintendo toen het de videogame markt inging.

Voordat Miyamoto zijn eigen R&D afdeling kreeg in 1984 hielp Gunpei Yokoi hem met het maken van zijn beroemde arcade spelletjes zoals Donkey Kong, Donkey Kong Jr. en de originele Mario Bros.. In 1985 waren Yokoi en zijn R&D1 afdeling verantwoordelijk voor Kid Icarus en ook het eerste deel in één van Nintendo's oudste game reeksen Metroid. Later in 1986 splitste een deel van Yokoi's R&D1 afdeling af om Intelligent Systems op te richtten.

De overgebleven leden van R&D1 bleven bij Yokoi en ze begonnen aan de ontwikkeling van één van Nintendo's meest winstgevende producten, de Game Boy.

Na Nintendo[bewerken]

Koto Laboratory[bewerken]

Kort nadat hij bij Nintendo vertrok begon Yokoi met Koto Laboratory in Kioto. Daar begon hij met de ontwikkeling van de WonderSwan. De WonderSwan is een handheld ontwikkeld samen met Bandai. Yokoi heeft het eindproduct niet meer mogen meemaken. De WonderSwan kwam in 1999 uit lang na zijn dood. De eerste game voor de WonderSwan werd Gunpey genoemd als eerbetoon aan Yokoi.

Dood[bewerken]

Op 4 oktober 1997 stierf Yokoi in een auto-ongeluk. Hij reed mee in een auto die werd bestuurd door Etsuo Kisō, een zakenman van Nintendo. Ze zagen dat er een auto-ongeluk was gebeurd en ze stopten om de schade van de 2 andere auto's te bekijken. Terwijl ze de auto's bekeken botsten 2 andere auto's op één van de beschadigde auto's waardoor Yokoi werd verpletterd. Yokoi werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar werd 2 uur later dood verklaard. Kisō had 2 gebroken ribben en een zware whiplash.

Zie ook[bewerken]