Nintendo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nintendo
Nintendo
Nintendo hoofdkantoor in Kioto
Nintendo hoofdkantoor in Kioto
Oprichting 23 september 1889
Oprichter(s) Fusajiro Yamauchi
Eigenaar Satoru Iwata
Hoofdkantoor Kioto, Vlag van Japan Japan
Producten NES, Gameboy, SNES, GameCube, iQue, DS, Nintendo DS Lite, DSi, Wii, 3DS, Wii U
Website http://www.nintendo.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nintendo (Japans: 任天堂, ニンテンドー "Nintendō") is een internationaal bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan op 23 september 1889 door Fusajiro Yamauchi.

Nintendo begon als fabrikant van handgemaakte hanafuda-kaarten, voor gebruik in een gelijknamig Japans kaartspel. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het bedrijf te experimenteren met andere producten, waaronder ook speelgoed. Via speelgoed belandde Nintendo bij videogames: in de jaren zeventig van de 20e eeuw begon het bedrijf met het ontwikkelen en produceren van coin-op machines oftewel speelapparaten. In 1980 bracht Nintendo haar eerste draagbare console uit: de Nintendo Game & Watch. Dit apparaat was tevens het eerste draagbare videospel met een lcd-scherm en een microprocessor.

Dit eerste Game & Watch-spel kende als hoofdpersonen Mario (toen nog beter bekend als Jumpman) en Donkey Kong. Hiermee waren Nintendo's eerste en waarschijnlijk bekendste mascottes geboren. Hierop voortbouwend bracht Nintendo een jaar later een nieuw speelhalapparaat uit, Donkey Kong, dat ook draaide om deze twee personages (characters). Nog twee jaar later, in 1983, bracht Nintendo haar tweede televisie-console met cartridge-games uit in Japan: de Famicom. Met meer dan 500.000 verkopen in slechts twee maanden was Nintendo's eerste poging tot een console een groot succes, mede doordat de console niet duur was maar toch geavanceerder ten opzichte van de concurrenten. De Famicom werd in 1985 en 1986 in respectievelijk Noord-Amerika en Europa uitgebracht onder de naam Nintendo Entertainment System of NES.

Sindsdien heeft Nintendo nog vier consoles uitgebracht, namelijk de Super Famicom of SNES, de Nintendo 64, de Nintendo GameCube en de Nintendo Wii. De vijfde console, de Wii, is op 8 december 2006 in Europa gelanceerd. Eind 2012 is een zesde console, de Wii U gelanceerd.

Daarnaast heeft Nintendo nog verschillende handhelds uitgebracht, enigszins vergelijkbaar met de Game & Watch, namelijk de Nintendo Game Boy, de illustere Virtual Boy, de Game Boy Pocket en Game Boy Color, de Game Boy Advance (SP/Micro) de Nintendo DS, Nintendo DS Lite, de Nintendo DSi, de Nintendo DSi XL, Nintendo 3DS, Nintendo 3DS XL en de meest recente handheld, de Nintendo 2DS.

Naast alleen consoles is Nintendo ook verantwoordelijk voor een aantal spellen die voor haar consoles en handhelds verschijnen. Bekende titels als Mario, Pokémon, Metroid en The Legend of Zelda worden door Nintendo zelf of één van haar "second party"-ontwikkelstudio's ontwikkeld. De naam Mario komt van de verhuurder van het hoofdkantoor van Nintendo, omdat die binnenkwam op het moment dat Miyamoto een nieuwe naam moest verzinnen voor 'jumpman'.

Geschiedenis[bewerken]

  • 1889 Fusajiro Yamauchi begint in Kyoto met de fabricage van Japanse "Hanafuda" (bloem) speelkaarten.
  • 1902 Yamauchi begint, voor het eerst in Japan, met de fabricage van de eerste speelkaarten in Westerse stijl. Deze zijn aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor de export, maar het product wordt in Japan net zo populair als elders in de wereld.
  • 1933 Oprichting vennootschap Yamauchi Nintendo & Co.
  • 1947 Oprichting distributiebedrijf Marufuku Co. Ltd

In 1950 sloot Hiroshi Yamauchi, achterkleinzoon van Fusajiro en huidig voorzitter van Nintendo, een overeenkomst met Disney, om kaarten te maken met Disney-figuren erop. Vanaf het begin werd duidelijk dat Nintendo zich concentreerde op het vermaken van kinderen (wat nu anders is). Nintendo verkocht miljoenen pakken van de kaarten, en zorgde ervoor dat Nintendo andere producten kon gaan maken, in het bijzonder speelgoed.

Nintendo Game & Watch, Donkey Kong (1982)

In de jaren zeventig verloor Nintendo terrein aan fabrikanten van elektronische spellen. Nintendo besloot daarop de Game & Watch productserie uit te brengen: kleine lcd-spellen die door Gunpei Yokoi waren bedacht. Yokoi was ook het brein achter de Gameboy en verantwoordelijk voor een reeks spellen voor de speelhal. Yamauchi's schoonzoon Minoru Arakawa richtte in 1980 Nintendo of America (NOA) op.

In de eerste jaren van deze 21e eeuw staat Nintendo opnieuw flink onder druk. Waar het bedrijf begin jaren negentig van de 20e eeuw concurreerde met Sega, heeft het nu veel concurrentie van de Xbox 360 (wordt opgevolgd door Xbox One) van Microsoft en de PlayStation 4 van Sony. Sony heeft inmiddels al een concurrent van de Nintendo 3DS gelanceerd, de PSVita. Het tij lijkt sinds de komst van de DS en de Wii echter gekeerd ten gunste van Nintendo. Door zich te richten op het plezier van spelen en niet op de suprematie in graphics lijkt Nintendo sterker te staan dan ooit. DS staat nu voor Dual-Screen maar werd bij ontwikkelaars geïntroduceerd als "Nintendo Developers System" omdat het meer functies heeft dan alleen maar een dubbel scherm (drukgevoelig "Touch Screen", microfoon, etc.). Deze draagbare spelcomputer met twee schermen was aanvankelijk een derde 'steunpilaar', naast de thuisconsoleserie en de Gameboy-serie, omdat Nintendo nog niet zeker was of de Nintendo DS aan zou slaan. Inmiddels is deze een groot succes gebleken en is Nintendo min of meer van het 3 'steunpilaren'-idee afgestapt, en concentreert zich nu alleen op de Wii/Wii U en Nintendo DS/Nintendo DS Lite/Nintendo DSi/Nintendo DSi XL/Nintendo 3DS/Nintendo 3DS XL/Nintendo 2DS.

Nintendo-systemen[bewerken]

Afdelingen[bewerken]

First-party[bewerken]

Second-party[bewerken]

Sleutelfiguren bij Nintendo[bewerken]

Directeurs[bewerken]

Ontwerpers en overige[bewerken]

  • Gunpei Yokoi - Bekendst als schepper van de Game Boy en de reeks Metroid.
  • Koji Kondo - Componist die van muzieksporen in vele spellen van Nintendo, vrijwel elke ingang van de huisconsole van Super Mario en The Legend of Zelda omvat.
  • Shigeru Miyamoto - De belangrijkste ontwerper van Nintendo en videogamesproducent. Grotendeels bekend door het creëren van veel van populairste spellen van Nintendo, onder andere Mario, Donkey Kong, Pikmin, en The Legend of Zelda. In 1998 was Miyamoto de eerste persoon die in de Academie van de Interactieve Zaal van Kunsten en van Wetenschappen van Bekendheid werd geïntroduceerd.

Trivia[bewerken]

  • Nintendo heeft nog steeds het Game & Watch spelletje Judge. Het is nog steeds te koop bij Club Nintendo, in de originele doos en console.

Series van Nintendo[bewerken]

Nintendo heeft vele verschillende series die hij produceert. De oudsten zijn Donkey Kong en Mario. Deze twee zijn in de tijd ook twee van de meest populaire series van Nintendo geworden. Mario is nu zelfs de mascotte van Nintendo. Een paar jaar later kwam ook The Legend of Zelda in beeld bij Nintendo. Deze serie werd een succes bij Nintendo. Zelfs zo'n succes, dat ze nu gemiddeld twee delen per console van Nintendo ontwikkelen. In datzelfde jaar kwam ook Kid Icarus in de spotlights te staan met een game. De serie was niet zo bekend als The Legend of Zelda of Mario, maar kreeg wel een Gameboy-vervolg. Na twee decennia kreeg de game nog een vervolg op de Nintendo 3DS, genaamd Kid Icarus: Uprising. Ook in het jaar van The Legend of Zelda en Kid Icarus kwam ook de eerste Metroid-game uit. Metroid was bedoeld voor een iets hogere doelgroep dan Nintendo's andere games. Een tijdje later kwam Nintendo ook met andere series, zoals Kirby (sidescroller), F-Zero (racer), Fire Emblem (turn-based strategy), EarthBound (RPG), Pokémon (RPG), Star Fox (on-rail shooter) en Pilotwings (vliegsimulator). Later kwam Nintendo ook met verschillende casual-spellen, als Animal Crossing, waarin je het dorpsleven simuleert, Nintendogs, waarin je honden en katten traint en Wii Fit, een fitnessspel waarin je kilocalorieën eraf kan trainen. Pikmin en Xenoblade zijn twee van Nintendo's nieuwste niet-casual spelseries.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]