Wii U

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wii U
Wii U
Wii U Console and Gamepad.png
Algemene informatie
Fabrikant Nintendo
Uitgebracht Vlag van Japan 8 december 2012
Vlag van Verenigde Staten 18 november 2012
Vlag van Australië 30 november 2012
Vlag van Europa 30 november 2012
Type Spelcomputer
Generatie Achtste generatie
Verkochte eenheden 5,86 miljoen (29 januari 2014)[1]
Technische gegevens
Media Wii U Optical Disc
Wii Optical Disc
Controller Wii U GamePad, Wii U Pro Controller, Wii Remote, Wii Remote Plus, Nunchuk, Classic Controller, Wii Balance Board
Spellen
Bestverkochte spel Nintendo Land
Chronologie
Voorloper Nintendo Wii
Nintendo Wii U GamePad.jpg
Website
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Wii U (uitspraak: Wie joe) is de zesde in Europa uitgebrachte spelcomputer van het Japanse bedrijf Nintendo. Deze spelcomputer stond eerder bekend onder de codenaam Project Café. De console is de opvolger van de Nintendo Wii. Op 25 april 2011 maakte Nintendo officieel bekend bezig te zijn met een opvolger van de Wii. Op 7 juni 2011 tijdens de E3 in Los Angeles werd de Wii U voor het eerst getoond. Bij deze presentatie was de console al speelbaar en werd tevens de definitieve naam van de console bekendgemaakt.[2] De Wii U is in 2012 uitgebracht. Waarschijnlijk bevat dit exemplaar 180 dollar aan materiaal (Omgerekend ongeveer 140 euro). Bij de lancering zijn er drie bundels beschikbaar gesteld: de basisbundel, de Premium Bundel en de ZombiU-bundel. Later verschen ook bundels met andere spellen, zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker HD en Lego City Undercover.

Geschiedenis[bewerken]

De voorloper van de Wii U, de Nintendo Wii, kwam 8 december 2006 op de markt. Tot april 2011 was deze console met 86 miljoen verkochte exemplaren een succes. De laatste jaren nam de verkoop van deze console echter sterk af, waardoor ook de omzet van Nintendo daalde. Daarbij werd op 15 mei 2011 de prijs van de Wii verlaagd.

GamePad[bewerken]

De GamePad van de Wii U is een opvallend aspect, net als de controller van zijn voorganger. De GamePad bevat een touchscreen, accelerometer, gyroscoop, camera, microfoon en 2 speakers. De GamePad bevat de volgende knoppen: 2 analoge sticks, 1 +-Control Pad, de A, B, X, Y knoppen, "+" knop,"-" knop, een Home-knop, een TV-Remote-knop en twee NFC-sensoren. De GamePad is, tot er games voor twee GamePads verschijnen, niet los verkrijgbaar.[bron?] Wanneer er twee of meer spelers op de Wii U spelen, moeten zij gebruikmaken van de Wii U-controller Pro of Wii-afstandsbediening met Wii MotionPlus, of een Wii Remote Plus afstandbediening met eventueel een Nunchuk of Wii Classic Controller (Pro).

Mogelijkheden[bewerken]

De GamePad, en vooral het touchscreen, opent veel nieuwe wegen in de game-industrie. Zo kunnen details (items, kaart, et cetera) naar het touchscreen van de GamePad worden gestreamd, terwijl het eigenlijke spel op de televisie plaatsvindt. Ook kan deze dienst doen als vizier, zodat de gebruiker niet op het tv-scherm hoeft in te zoomen, maar een vergrote versie van een bepaald onderdeel op de GamePad kan zien. De GamePad kan ook op de grond of op de tafel worden gelegd, om bijvoorbeeld backgammon, golf en dergelijke te spelen.[3]

Lanceerspellen[bewerken]

Dit zijn de spellen die op de lanceerdatum beschikbaar waren:[4][5]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties