PlayStation 5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PlayStation 5
PlayStation 5
PlayStation 5
Algemene informatie
Fabrikant Sony Interactive Entertainment
Uitgebracht Vlag van Verenigde StatenVlag van Japan 12 november 2020
Vlag van Europa 19 november 2020
Type Spelcomputer
Generatie Negende generatie
Verkochte eenheden 50 miljoen (9 december 2023)[1]
Technische gegevens
Processor AMD Zen 2 8-core[2]
Geheugen 16 GB GDDR6
Opslagcapaciteit 825 GB SSD
Media Ultra HD-blu-ray, blu-ray, dvd
Controller DualSense, PlayStation Move
Online dienst PlayStation Network
Achterwaartse
compatibiliteit
PlayStation 4, PlayStation VR
Spellen
Lijst van spellen voor PlayStation 5
Bestverkochte spel Spider-Man 2
Chronologie
Voorloper PlayStation 4
PS5 Digitale Editie
Website
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De PlayStation 5 (afgekort: PS5) is een spelcomputer die is ontwikkeld door Sony Interactive Entertainment. De vijfde generatie PlayStation en opvolger van de PlayStation 4 werd in april 2019 aangekondigd door Sony. De PlayStation 5 is op 12 november 2020 uitgebracht in de Verenigde Staten, Japan, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. De rest van de wereld volgde een week later op 19 november.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste nieuws van de PlayStation 5 kwam van hoofdarchitect Mark Cerny, in een interview met het tijdschrift Wired in april 2019.[4] Begin 2019 bevestigde het financiële rapport van Sony dat nieuwe hardware van de volgende generatie in ontwikkeling was, maar niet eerder dan april 2020 zou worden verzonden.[5] In een tweede interview met het tijdschrift Wired in oktober 2019 zei Sony dat het van plan is tegen eind 2020 de console van de volgende generatie wereldwijd te leveren.[6] Op CES 2020 onthulde Sony het officiële logo voor het platform, dat de vergelijkbare minimalistische stijl van de vorige PlayStation-consoles en het merk volgt.[7] Volledige specificaties werden gegeven in een online presentatie door Cerny en gepubliceerd door Sony en Digital Foundry op 18 maart 2020.[8]

De spelcomputer moest tijdens de ontwikkelfase gaan beschikken over een solid state drive voor opslag en Ultra HD-blu-ray-discs met minimaal 100 gigabyte aan opslagruimte ondersteunen. Daarnaast ging de spelcomputer over ray tracing beschikken, waardoor lichteffecten nog realistischer worden. Deze techniek wordt bewerkstelligd door de GPU (grafische processor) en niet softwarematig.[9]

Onthulling[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 januari 2020 werd tijdens de Consumer Electronics Show (CES) het officiële logo van de PlayStation 5 onthuld.

Op 18 maart 2020 werd er een presentatie gehouden, getiteld "The Road to PS5", die meer over de technische gegevens uitleg gaf.[10]

Op 7 april 2020 werd de controller DualSense aangekondigd.[11] Op 11 juni 2020 werden meerdere games en de console zelf onthuld op Sony's evenement 'The Future of Gaming'. Op 16 september 2020 werden meerdere games, de prijzen en de releasedatum onthuld.[3]

Op 12 november 2020 werd PlayStation 5 gelanceerd in Amerika en Japan; een week later volgde Europa. Vanwege de coronapandemie werd er naar elke winkel slechts een beperkte levering gestuurd. Om dit te compenseren gaf Sony een gratis exemplaar van het spel Ratchet & Clank weg via de PlayStation Store,[12] een initiatief dat later uitgebreid werd met meerdere games.[13] Zo konden bezitters van de console tijdens de pandemie kosteloos gebruikmaken van een aantal games.

De spelconsole kreeg een adviesprijs van € 549 en € 449 voor respectievelijk de PlayStation 5 en de Digitale Editie.

Tekorten[bewerken | brontekst bewerken]

Na de aankondiging op 16 september werden er massaal vooruitbestellingen (pre-orders) door winkeliers geplaatst. Hieronder waren ook doorverkopers actief. Dit zorgde ervoor dat de gehele voorraad was uitverkocht en leidde tot enige verwarring. Sony bood excuses aan en beloofde de voorraad snel aan te vullen.

Wereldwijd konden klanten maar moeilijk aan de spelconsole komen, onder meer door een chiptekort in 2020 en opvolgende jaren. Ten tijde van release was er vanwege de coronapandemie een grote vraag naar spelcomputers.[14] Handelaren en doorverkopers maakten gebruik van deze tekorten door de spelcomputer voor zeer hoge prijzen aan te bieden.

Sony verwachtte weer voldoende voorraad te hebben vanaf 2023. Het bedrijf kondigde echter in 2022 een prijsverhoging van 20% aan, als gevolg van de mondiale inflatie.

Ontvangst en verkoop[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 5 werd positief ontvangen door het publiek. Men prees de DualSense-controller, evenals het voorgeïnstalleerde spel Astro's Playroom en de exclusieve titels Spider-Man: Miles Morales en Demon's Souls.

Het ontwerp van de spelconsole werd gemengd ontvangen. Zo werden onder meer de grootte en de afwijkende vorm genoemd als kritiekpunten. Men was positief over de ray-tracing-functie, snelle SSD en 120Hz-beeldfrequentie.

Twee weken na uitgave maakte Sony bekend dat de PlayStation 5 de bestverkochte PlayStation was met één miljoen verkochte exemplaren in Japan, waar de PlayStation 4 dit aantal pas bereikte na een jaar. Eind 2020 was de spelconsole inmiddels 4,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dit aantal bereikte in juli 2021 de 10 miljoen exemplaren. Twee jaar later, in juli 2023, waren er 40 miljoen spelcomputers verkocht.

Updates[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2021 en in augustus 2022 verschenen geüpdatete versies van de spelcomputer die qua gewicht iets waren afgenomen.

In november 2023 bracht Sony een Slim-uitvoering van zowel de normale PlayStation 5 als de Digitale Editie. De interne opslag werd verhoogd van 825 GB naar 1 TB en nam het gewicht verder af naar 3,2 kg en 2,6 kg.

Hardware[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 5 wordt aangedreven door een zelf-ontworpen system-on-a-chip (SoC) die in samenwerking met AMD is ontwikkeld. De chip bevat acht kernen (cores) en draait op een variabele frequentie van maximale 3,5 GHz. De ingebouwde GPU is gebaseerd op AMD's RDNA 2-architectuur en heeft 36 rekeneenheden op een frequentie van 2,23 GHz.

Technische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Moederbord van een PlayStation 5
  • Processor: aangepaste Zen 2-architectuur met 8 cores
  • Grafische processor: AMD RDNA 2-architectuur met 36 rekeneenheden
    • Klokfrequentie: 2,23 GHz
  • Werkgeheugen: 16 GB GDDR6, 256 bit
  • Interne opslag: SSD van 825 GB, Slim-versie: 1 TB
    • Bandbreedte: 448 GB/s
    • Bussnelheid: 5,5 GB/s, typisch: 8 tot 9 GB/s (gecomprimeerde data)
  • Externe opslag: NVMe M.2 (PCI Express 4.0) SSD
  • Schijfeenheid: Ultra HD Blu-Ray
  • Video: 720p, 1080p, 1440p, 4K, 8K
  • Audio: Dolby Atmos, 7.1 surround sound, DTS:X
  • Wifi 802.11 b/g/n/ac/ax
  • Gigabit ethernet
  • HDMI 2.1
  • Afmetingen: 390 mm × 260 mm × 104 mm (l × b × h)
  • Maximaal vermogen: 350 W
  • Gewicht: 4,5 kg

Controller[bewerken | brontekst bewerken]

DualSense-controller

De vernieuwde controller verscheen onder de naam DualSense. Het beschikt over adaptieve schouderknoppen en betere vibratiemotoren, waarbij de druk van de knoppen aangepast kan worden en het meer of minder kracht kan vergen om deze knoppen in te drukken.[9]

De grotere batterij en de nieuwe haptische motoren verhogen het gewicht van de controller vergeleken met de DualShock 4. De controller heeft een microfoon, ingebouwde luidsprekers, en een hoofdtelefoonaansluiting.

Uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

De PlayStation 5 is beschikbaar in twee varianten, namelijk: PlayStation 5 Disk Editie en PlayStation 5 Digitale Editie. Bij de digitale editie is er geen mogelijkheid tot het inwerpen van cd's, dvd's en blu-rayschijven. Sony biedt dit model tegen een iets lagere prijs aan, voor het uitsluitend digitiaal downloaden van spellen. Bij de disk-editie is een ingebouwde speler aanwezig voor fysieke optische schijven.

Naam Modelnummer Datum uitgave
PlayStation 5 CFI-10xxA 12 november 2020
CFI-11xxA augustus 2021
CFI-12xxA augustus 2022
PlayStation 5 Digital Edition CFI-10xxB 12 november 2020
CFI-11xxB augustus 2021
CFI-12xxB augustus 2022
PlayStation 5 Slim CFI-20xxA november 2023
PlayStation 5 Digital Edition Slim CFI-20xxB

Games[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van PlayStation 5-spellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elke PlayStation 5 bevat het voorgeïnstalleerde spel Astro's Playroom, dat dient als demonstratie van de DualSense-controller. De spellen bevatten geen regioslot. Tijdens een presentie in maart 2020 werd aangegeven dat de PlayStation 5 achterwaarts compatibel is met eerdere PlayStation-spellen.

Spider-Man 2 werd met 5 miljoen exemplaren het bestverkochte spel voor de PS5.

Lanceertitels[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende computerspellen zijn verschenen tijdens de release van de PlayStation 5:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie PlayStation 5 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.