Vectrex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vectrex
Vectrex.jpg
Algemene informatie
Fabrikant Smith Engineering
Uitgebracht 1982-1983
Type Spelcomputer
Generatie Tweede generatie
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Vectrex is de allereerste spelcomputer met een ingebouwd CRT beeldscherm en vector graphics. In Europa kwam de Vectrex echter pas uit na de Videopac G7200 en de Radiola JET, beide ook met ingebouwd beeldscherm. Hij was/is een grote favoriet bij gamers en verzamelaars. In tegenstelling tot de meeste spelcomputers, die van rasterafbeeldingen gebruikmaken, gebruikt de Vectrex vectorafbeeldingen. Hiervan is ook de naam afgeleid.

Trivia[bewerken]

  • De originele naam voor de Vectrex zou de Kenner Mini-Arcade geweest zijn, maar men koos toch voor de naam Vectrex.
  • De Vectrex is niet alleen in Europa en Amerika uitgekomen, maar ook in Japan. In 1983 bracht Bandai de console onder de naam Bandai Kousokousen uit voor 54800 yen (€3 85), in Japan.
  • De Vectrex maakte bijna een comeback in 1988, toen Smith Engineering de Vectrex wilde terugbrengen als een handheld (zoals Game Boy, enz.). Maar Milton Bradly (MB) vond de prijs van $ 100+ (€ 85+) te hoog, het zou volgens hun dus niet verkopen, en het idee werd geschrapt. Een jaar later kwam Nintendo's Game Boy uit en werd een groot succes, maar het idee van de Vectrex handheld werd nooit meer geprobeerd.
  • De naam Vectrex afgeleid is van (vector graphics).