Arcadia 2001

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arcadia 2001
Arcadia 2001
Algemene informatie
Fabrikant Emerson Radio Corporation
Uitgebracht 1982
Type Spelcomputer
Generatie Tweede generatie
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De Arcadia 2001 is een 8-bit spelcomputer van de tweede generatie van Emerson Radio Corporation en moest de Atari 2600 overschaduwen. De Arcadia 2001 werd vlak voor de introductie van de meer geavanceerde Atari 5200 en ColecoVision in 1982 op de markt gebracht en was vrijwel meteen een flop. De spelbibliotheek bestond uit 51 unieke spellen en ongeveer 10 spelvarianten. De grafische kwaliteiten waren vergelijkbaar met de Intellivision en Videopac G7000. Het systeem wordt beschouwd als een van de grootste spelcomputerflops aller tijden.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Arcadia was oorspronkelijk bedoeld als een draagbare spelcomputer, en was dan ook veel kleiner dan concurrerende spelcomputers uit die tijd. Het systeem werd van stroom voorzien door een voeding van 12-volt en kon derhalve ook in een camper of boot gebruikt worden. Om gebruik te kunnen maken van deze draagbare eigenschap diende men wel te beschikken over een draagbare televisie, destijds een zeldzaamheid.

Het systeem was uitgerust met twee spelbesturingsapparaten die een sterke gelijkenis vertoonden met die van de Intellivision. Tevens zijn er minimaal drie afwijkende cartridgemodellen verschenen. Eén model heeft ongeveer hetzelfde formaat en uiterlijk als de Atari 2600-cartridges terwijl een ander model een sterke gelijkenis vertoond met de cartridges van Nintendo's NES. Een derde model cartridge, die geen enkele gelijkenis vertonen met de twee hierboven genoemde, zien eruit als goedkoopaandoende gepirateerde cartridges.

Internationale Arcadia 2001-varianten[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot andere spelcomputers werd de Arcadia 2001 door verschillende ondernemingen en onder verschillende namen verkocht.

Naam Land Fabrikant
Advision Home Arcade Frankrijk Advision
Bandai Arcadia Japan Bandai
Hanimex Fever 1 West-Duitsland Hanimex
Hanimex HMG-2650 West-Duitsland Hanimex
Hanimex MPT-03 Frankrijk? Hanimex
Intercord 2000XL West-Duitsland ???
Leisure-Vision Canada Leisure-Dynamics
Leonardo Italië GiG
Palladium West-Duitsland Palladium?
Prestige MPT-03 Frankrijk ???
Rowntron MPT-03 ?? Rowntron?
Schmidt TVG-2000 West-Duitsland Schmidt
Soundic MPT-03 ?? Soundic?
Tele-Fever West-Duitsland Tchibo
Tyrom ??? Tyrom?
Tunix Home Arcade Nieuw-Zeeland Monaco Distributors Ltd
Video Master Nieuw-Zeeland Grand Stand

Voor elke Arcadia 2001-variant zijn een verschillend aantal spellen verschenen. Voor sommige, bijvoorbeeld de Schmidt, werden alle spellen uitgebracht terwijl voor andere varianten, bijvoorbeeld de Tele-Fever-variant slechts vier, een kleiner aantal spellen werden uitgebracht. De Palladium heeft een afwijkende cartridge-contactpuntenindeling maar beschikt wel over 4 extra toetsen per spelbesturingsapparaat.

Technische specificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arcadia 2001 and clones van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.