Intellivision

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Intellivision
Intellivision met cartridges
Intellivision met cartridges
Algemene informatie
Fabrikant Mattel Electronics
Uitgebracht 1980
Type Spelcomputer
Generatie Tweede generatie
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Intellivision was een 16-bit[1] spelcomputer en werd in 1980 op de markt gebracht door Mattel Electronics, een onderdeel van het Mattel-concern. Een concurrerend systeem was de Atari 2600.

Intellivision was een van de weinige videospel-systemen die de Amerikaanse neergang van 1983 had overleefd, in Europa had de Intellvision weinig succes vanwegens allerei PC's zoals de Commodore 64 en MSX computers die vooral popular waren in Nederland. Die PC's of toen die tijd 'Home Computers'genoemd werden zorgde ervoor dat de Intellvision en andere spelcomputers een nichemarkt had. Het bedrijf INTV Corporation neemt het systeem in 1984 van Mattel over. Consoles en nieuwe spellen werden gemaakt tot 1989. Er werden in totaal 3 miljoen stuks verkocht en 125 spellen werden voor het systeem gemaakt.[2]

De computerspellen uitgebracht door Mattel bevatten nergens de namen van de ontwerpers, wel de naam van het team: Blue Sky Rangers. Dit was tot 1982 een algemene richtlijn die door bijna elke ontwikkelaar van spelconsoles werd toegepast om te voorkomen dat programmeurs werden weggelokt door de concurrentie.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties