Hanafuda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speelkaarten
Nintendo speelkaarten

Hanafuda zijn Japanse speelkaarten die voor verschillende gokspelletjes worden gebruikt. Bijvoorbeeld Godori. Op de kaarten zijn bloemen afgebeeld. De Japanse naam wordt ook in Hawaï gebruikt en betekent bloemenkaarten. In Korea heten de kaarten hato.

Hanafuda zijn ontstaan uit een combinatie van een traditioneel spel aan het Japanse hof waarbij planten en dieren die met seizoenen waren verbonden moesten worden gecombineerd, en speelkaarten uit het Westen, die in Japan werden geïntroduceerd door Nederlandse zeelieden. De kaarten worden door Nintendo gemaakt en zijn iets dikker dan Europese speelkaarten, maar veel kleiner.

Er zijn vier verschillende bloemenkaarten voor elke maand; ieder met een eigen waarde. In totaal zijn er 48 kaarten, in twaalf series van vier die voor de twaalf maanden staan. Het doel van de spellen die met hanafuda worden gespeeld is om zo veel mogelijk punten te verzamelen door bepaalde combinaties te maken .

Hanafuda werden in Japan populair in de yakuza-periode. De yakuza hebben hun naam ook aan de kaarten ontleend; de slechtst denkbare combinatie van hanafuda wordt gevormd door drie kaarten die ya, ku en za heten, en yakuza staat bij hanafuda-gebruikers voor alles wat slecht is. Tegenwoordig wordt hanafuda veel gebruikt op Hawaï, en in Zuid-Korea waar het bekendste spel Go-Stop wordt genoemd.

Externe link[bewerken]