Halecostomi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Halecostomi
Status: Uitgestorven
Hiodon tergisus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse:Neopterygii
Groep
Halecostomi
Regan, 1903
Fossiel van Gyrodus hexagonus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Halecostomi[1] zijn een groep uitgestorven straalvinnige beenvissen. Het begrip omvatte oorspronkelijk twee families van uitgestorven Teleostei: de Pholidophoridae en Oligopleuridae. In het moderne, cladistische systeem vormen ze, zoals weergegeven in het onderstaande cladogram, de gemeenschappelijke groep van amia's (Amiiformes) en benige vissen, dus ze bevatten een veel groter aantal subtaxa.

 Actinopterygii 
 Actinopteri 
  Neopterygii 
 Halecostomi 

 Teleostei



 Amiiformes




 Lepisosteiformes




 Acipenseriformes




 Polypteriformes



Moleculaire genetische analyses van de verwantschappen tussen de straalvinnige vissen hebben echter aangetoond dat de amia (Amia calva) nauwer verwant is aan de beensnoeken (Lepisosteidae) dan aan de beenvissen. De naam Holostei (beenganoïden), die ook in het klassieke systeem wordt gebruikt, wordt gebruikt voor deze gemeenschappelijke groepering van de amia en beensnoeken. Mocht deze groepering in toekomstige analyses voortduren, dan zou de naam Halecostomi achterhaald zijn.

Het resultaat van de moleculaire analyse werd bevestigd door een vergelijkende studie van de skeletanatomie van primordiale nieuwvinnigen (Neopterygii) inclusief fossiele taxa.