Hansel and Gretel: Witch Hunters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hansel and Gretel: Witch Hunters
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Classic Tale New Twist
Regie Tommy Wirkola
Producent Will Ferrell
Beau Flynn
Chris Henchy
Adam McKay
Scenario Tommy Wirkola
Hoofdrollen Jeremy Renner
Gemma Arterton
Famke Janssen
Peter Stormare
Muziek Atli Örvarsson
Montage Jim Page
Cinematografie Michael Bonvillain
Distributie Paramount Pictures
Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 25 januari 2013
Vlag van België 6 februari 2013
Vlag van Nederland 28 februari 2013
Genre Komedie/horror
Speelduur 88 minuten
98 minuten (unrated)
Taal Engels
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 50.000.000[1]
Prijzen 1
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hansel and Gretel: Witch Hunters is een Amerikaans-Duitse horror/fantasy-film uitgebracht in februari 2013. De titelrollen worden gespeeld door Gemma Arterton en Jeremy Renner. De regisseur is Tommy Wirkola. Het verhaal is een vervolg op het sprookje Hans en Grietje.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film start met Hansel en Gretel die als kinderen in het bos worden achtergelaten door hun vader. In het bos vinden ze een huisje gemaakt uit peperkoek en andere snoep. In het huis woont een heks die hen gevangen neemt. Ze dwingt Hansel om constant snoep te eten terwijl Gretel een slavin wordt. Op een dag kan Gretel de heks in een brandende oven duwen. De film verspringt dan een ongekend aantal jaren in de toekomst waar Hansel en Gretel ondertussen beroemde heksenjagers zijn. Zij hebben geen moeite om heksen te verslaan, want omwille van een ongekende reden blijken toverspreuken geen effect op hen te hebben. Hansel lijdt aan suikerziekte en dient regelmatig insuline in te spuiten.

Op een dag worden ze ingehuurd door de burgenmeester van de stad Augsburg, tot groot ongenoegen van de sheriff. Deze laatste staat op het punt om Mina te executeren omdat ze verdacht wordt van hekserij. Hansel en Gretel kunnen de bevolking overtuigen dat Mina geen heks is. Het duo werd ingehuurd om enkele kinderen op te sporen die door heksen werden ontvoerd. De sheriff is het hiermee niet eens en stuurt een eigen patrouille op onderzoek. Op een persoon na, worden deze allen vermoord door heksen. Op de persoon die het wel overleefde, werd een toverspreuk uitgesproken. Hij ontploft later op de avond in de lokale taverne.

Hansel en Gretel kunnen met behulp van Jackson de heks Horned overmeesteren. Zij vertelt dat alle heksen het ritueel van de Bloedmaan aan het voorbereiden zijn. Hiervoor hebben ze zes jongens en zes meisjes nodig die elk in een andere maand zijn geboren. Ze zijn nu nog op zoek naar één meisje. Terwijl Hansel en Gretel de bevolkingsregisters nakijken om na te gaan welke meisjes in aanmerking komen, vallen de heks Muriel en haar trol de stad aan en ontvoeren het betreffende kind. Hansel slaagt er in om de bezemsteel van de heks vast te grijpen en vliegt een stuk met haar mee. Echter komt hij ten val boven het bos.

De volgende dag wordt hij gevonden door Mina die hem naar een helende bron brengt. Gretel is op zoek naar Hans, maar wordt gevangengenomen door handlangers van de sheriff die haar trachten te verkrachten. Ze wordt gered door Edward, de trol van Muriel, die tevens de mannen doodt. Wanneer Gretel vraagt waarom de trol haar niet doodde, antwoordt hij dat het zijn taak is om heksen te redden waarop hij vertrekt.

Hansel en Gretel vinden elkaar terug in een huisje in het bos. Het wordt snel duidelijk dat dit hun ouderlijk huis is, maar ze zijn ook verrast omdat het een heksenwoning is. Daarop verschijnt Muriel die hen de waarheid over hun verleden vertelt. Hun moeder was de witte heks Adrianna die getrouwd was met een boer. Tijdens de nacht dat ze werden achtergelaten was het ook Bloedmaan. Muriel vertelt dat het ritueel, naast de twaalf kinderen, ook het hart van een witte heks vereist. Het doel van het ritueel is om een heks te beschermen tegen vuur zodat zij niet meer kan branden. Echter was Adrianna te machtig en kon Muriel haar niet overmeesteren. Omdat Gretel de dochter is van Adrianna is zij ook een witte heks. Dit verklaart waarom Gretel en Hansel bestend zijn tegen toverspreuken. Omdat Muriel Adrianna niet kon overmeesteren, richtte ze zich tot Gretel. Om de kinderen te beschermen, bracht hun vader hen diep in het bos met de bedoeling hen daar op te halen zodra de Bloedmaan voorbij was. Uit wraak verspreidde Muriel in het dorp het bericht dat Adrianna een heks is. Daarop trokken de inwoners naar haar huis om Adrianna te verbranden en haar man op te hangen.

Na dit verhaal start een gevecht tussen Hansel en Gretel enerzijds en Muriel anderzijds. Hansel verliest het gevecht en wordt zwaar gewond achtergelaten. Gretel wordt door Muriel ontvoerd. Wanneer Hansel ontwaakt, is Mina bij hem. Zij verklaart dat ze een witte heks is. Ze gaan in tegenaanval en voorkomen dat Muriel het ritueel kan uitvoeren. Ondertussen zijn er vanuit heel het land heksen naar Augsburg gekomen die door Hansel, Gretel en Mina worden uitgeschakeld. Ook de trol staat ondertussen aan hun kant.

Muriel kan echter ontsnappen. Ze wordt gevonden in het peperkoekenhuisje waar opnieuw een gevecht start. In dat gevecht sterft Mina nadat Muriel haar neersteekt met een dolk. Hansel en Gretel kunnen Muriel uitschakelen door haar te onthoofden.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Renner, Jeremy Jeremy Renner Hans
Arterton, Gemma Gemma Arterton Grietje
Jansen, Famke Famke Jansen Muriel
Viitala, Pihla Pihla Viitala Mina
Mears, Derek Derek Mears Edward
Downes, Robin Atkin Robin Atkin Downes Edward (stem)
Mann, Thomas Thomas Mann Benjamin "Ben" Wosser
Stormare, Peter Peter Stormare Sheriff Berringer
Eich, Cedric Cedric Eich Jonge Hans
Boudodimos, Alea Sophia Alea Sophia Boudodimos Jonge Grietje

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013). IMDb Geraadpleegd op 3 juni 2013