Henri Filhol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri Filhol
Henri Filhol (MHNT)
Algemene informatie
Volledige naam Pierre Antoine Henri Filhol
Geboren 13 mei 1843
Toulouse
Overleden 28 april 1902
Parijs
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep arts, natuuronderzoeker
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Henri Filhol (Toulouse in Frankrijk, 13 mei 1843Parijs, 28 april 1902) was een Franse arts, natuuronderzoeker en malacoloog. Zijn vader, Édouard Filhol (1814-1883), was conservator aan het Muséum de Toulouse.

Na voorbereidende studie in Toulouse, behaalde hij in Parijs de graden van doctor in de geneeskunde en natuurwetenschappen. In 1879 werd hij benoemd tot hoogleraar in de dierkunde aan de faculteit natuurwetenschappen in Toulouse. Van 1894 tot 1902 bekleedde hij de leerstoel vergelijkende dierlijke anatomie aan het Muséum national d'histoire naturelle te Parijs. In 1897 werd hij lid van de Académie des sciences.

Op het gebied van de paleontologie verrichtte hij belangrijk onderzoek aan de fossielen van zoogdieren in een geologische formatie in het zuidwesten van Frankrijk, in de Phosphorites du Quercy.

In 1874 deed hij dienst als scheepsarts en natuuronderzoeker tijdens een Franse astronomische expeditie die op Campbelleiland de venusovergang bestudeerde. Een bergtop op het eiland werd bij deze gelegenheid naar hem vernoemd (Filhol peak) en hij beschreef een nieuwe vogelsoort, de campbellaalscholver (Leucocarbo campbelli). Ook in 1883 was hij deelnemer aan een wetenschappelijke expeditie samen met onder andere Alphonse Milne-Edwards, Léon Vaillant en Edmond Perrier.