Hillen & Roosen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hillen & Roosen
Oprichting 1899
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers 70
Producten Infrastructuur, vastgoed en (woning)bouw
Website www.hillen-roosen.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hillen & Roosen is een Nederlands bouwbedrijf en projectontwikkelaar. Het is gevestigd in Amsterdam Westpoort.

Het bedrijf werd op 1 juni 1899 opgericht door de timmerman L.G. (Leo) Hillen (afkomstig uit Vlijmen) en A.P. (Anton) Roosen (zoon van een uitvoerder te Harderwijk). Hun eerste opdracht was het vernieuwen van de kap van het huis van ir. J.C. Spakler. Diens zoon Johannes Baptista Hillen was daarna jarenlang de directeur van de inmiddels tot meubelfabriek en interieurontwerpbedrijf uitgegroeide onderneming Hillen. Door de fusie met Roosen tot Hillen & Roosen kwamen er steeds meer bouwopdrachten en werden er onder meer woonhuizen, fabrieken en andere gebouwen gebouwd maar ook nam men deel in projecten in bijvoorbeeld de weg en waterbouw. Bij het 75-jarig bestaan in 1974 telde de onderneming 500 personeelsleden.

Het bedrijf bestond later uit meerdere onderdelen maar door de crisis in de bouw ging het sinds 2000 echter steeds slechter met het bedrijf mede doordat het bedrijf vrijwel al zijn eigen vermogen verloor doordat het opdraaide voor de kosten van de bouwfouten van een woon en winkel complex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam waarbij in juli 2006 een vrachtwagen door het parkeerdak zakte. Hierdoor werd op 15 mei 2009 door het bedrijf voor de drie onderdelen het faillissement aangevraagd.

Na een doorstart gingen de bloedgroepen door onder een nieuwe moedermaatschappij en van de ongeveer 220 medewerkers bleven nog ongeveer 70 medewerkers over bij het bedrijf. Enkele grote projecten gingen echter zelfstandig verder maar ook bleven er enkele slechtlopende activiteiten achter in het faillissement.

Enkele voorbeelden van projecten waaraan het bedrijf heeft meegebouwd of verbouwd: