Hispano-Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaanstaligen in Noord- en Zuid-Amerika

██ > 50%

██ > 30%

██ > 20%

██ > 10%

██ > 5%

██ > 2%

Hispano-Amerika of Spaans-Amerika (Spaans: Hispanoamérica) is de benaming voor de landen van het Amerikaanse continent waar Spaans de voertaal is. Hiermee verschilt deze benaming met het begrip 'Latijns-Amerika' dat ook de Portugees en Franssprekende landen omsluit.

Deze landen hebben belangrijke raakvlakken met elkaar en met Spanje, waarvan ze vroeger de koloniën van waren. In al deze landen, is het Spaans de belangrijkste taal, wat als officiële status soms gedeeld wordt met een of meer inheemse talen (zoals het Guaraní, Quechua, Aymara of Maya). Rooms-katholicisme is de overheersende religie.

Hispano-Amerika verschilt ook van de benaming 'Ibero-Amerika' in het feit dat dit laatste bestaat uit Hispano-Amerika plus Brazilië (voorheen "Portugees Amerika"​​), en voor sommige toepassingen omvat het Iberisch Schiereiland naties van Portugal en Spanje. Hispano-Amerika contrasteert ook met Latijns-Amerika, wat Hispano-Amerika, Brazilië, en ook de voormalige Franse kolonies in het westelijk halfrond omvat.

Landen[bewerken]

Zie ook[bewerken]