Hitman Pro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hitman Pro
Ontwikkelaar Mark Loman (SurfRight)
Recentste versie 3.7.9 build 212 
(30 januari 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows 2000+
Categorie Systeemsoftware
Licentie Shareware
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Hitman Pro is een computerprogramma om adware, spyware, malware en virussen op te sporen. Het is een shareware-programma en kan 30 dagen gratis geprobeerd worden. Het programma is ontwikkeld door SurfRight.

Oude werking[bewerken]

De oude versies van Hitman Pro, versie 2 en lager, installeerden anti-spywaresoftware als Ad-Aware, Spybot - Search & Destroy, Spy Sweeper en Spyware Doctor om schadelijke software op te sporen. Die software werd automatisch uitgevoerd op de computer van de gebruiker. Deze aanpak had een aantal nadelen, waaronder een langdurig scanproces, instabiliteit door programma's van derden en overmatig gebruik van de processor. Hitman Pro 2 bevatte naast verwijdering van schadelijke software ook beveiligingsupdates en webbrowserbescherming.

Werking[bewerken]

Hitman Pro 3 installeert geen externe software op de computer.

De software zoekt eerst naar programma's die zich vreemd gedragen (gedragsanalyse) om ze daarna op te sturen naar een plaats op het internet, de scanwolk genoemd. In de scanwolk worden de schadelijke bestanden geanalyseerd waarna ze door Hitman Pro worden verwijderd. Om het scanproces te versnellen en fouten te voorkomen, maakt Hitman Pro 3 gebruik van een zogenaamde witte lijst waarin handtekeningen van alle Windows-systeembestanden en andere gangbare (maar veilige) bestanden zijn opgenomen.

Versie 3 van Hitman Pro maakt onder andere gebruik van NOD32 Antivirus, Avira Antivir, Prevx, G DATA Anti-Virus en a-squared Anti-Malware om schadelijke software te identificeren.

Doordat de verschillende virusscanners niet op de lokale computer worden geïnstalleerd, maar in de scanwolk op internet staan, wordt de computer minimaal belast. Deze technologie heet cloud computing.

Beveiliging[bewerken]

De beveiligingsupdates lossen vooral fouten op in Windows en andere programma's, zoals Adobe Flash Player. Hitman Pro maakt hoofdzakelijk gebruik van officiële beveiligingsupdates. Bij kritieke beveiligingsproblemen installeert Hitman Pro soms een hotfix, een softwarepakket dat (tijdelijk) een probleem in de beveiliging oplost.

Op 1 januari 2006 werd Hitman Pro voorzien van bescherming tegen een groot probleem met Windows Metafile (WMF). Zonder deze hotfix kon een website automatisch een kwaadaardig ".wmf-bestand" uitvoeren, waardoor een willekeurige code op het systeem kon worden gestart, zonder tussenkomst van de gebruiker. Hitman Pro verving de hotfix na het verschijnen van de officiële beveiligingsupdate van Microsoft.

Kritiek[bewerken]

In Nederland heeft Hitman Pro een grote groep gebruikers. Op het hoogtepunt waren dit er meer dan 3 miljoen. Het programma kent echter ook tegenstanders. Verschillende webpagina's uiten kritiek over de eigenschappen van Hitman Pro 2.

Volgens derden strijkt Hitman Pro 2 de eer op en heeft de maker geen toestemming om programma's van anderen te gebruiken. In het door Hitman Pro 2 samengestelde eindrapport kunnen gebruikers zien welk programma verantwoordelijk is. Daarnaast heeft de maker sinds het begin toestemming van de nodige bedrijven (zoals Webroot, NOD32 / ESET, PC Tools, Adobe Systems, etc.). Softwarefabrikant NOD32 heeft laten weten volledige toestemming te hebben verleend. Lavasoft (Ad-Aware) en McAfee hebben te kennen gegeven geen toestemming te hebben verleend voor de implementatie van hun software.

Ten slotte wordt kritiek geuit over het feit dat een aantal programma's na een bepaalde periode - meestal 14 dagen - de opschoonfunctionaliteit verliezen. Als de proefperiode van de software verloopt kunnen de gevonden gevaren alsnog met de Expertfunctie van Hitman Pro worden beheerd. Bovendien is er ook een groot deel gelukkige gebruikers die de nieuwe technologie zeer waarderen en het dagelijks gebruiken. Vooral doordat deze software naast andere virusprogramma's kan worden gebruikt, wordt het als een waardevolle aanvulling gezien. Dit in tegenstelling tot andere virusscanners, die elkaar soms zelfs belemmeren.

Externe links[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Cursus veilig op het internet.