Houdbaarheidsdatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De houdbaarheidsdatum is een door het Nederlandse Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen voorgeschreven vermelding op een levensmiddelenproduct, die de klant informatie biedt over de uiterste datum waarop de consument het product moet hebben geconsumeerd of kan bewaren. Het warenwetbesluit regelt twee vormen van het vermelden van de houdbaarheidsdatum.

"Te gebruiken tot"[bewerken]

De Warenwet stelt deze aanduiding verplicht voor producten die zeer bederfelijk zijn, zoals vlees en verse groenten. Deze producten dienen gekoeld bewaard te worden in de winkel om microbiologisch bederf of uitgroei van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen. De bewaartermijn van deze producten is in de regel minder dan vijf dagen. Volgens de wet is er zelfs sprake van een zeer bederfelijk product als het product bewaard wordt beneden 7° (tussen 0° en 6°). Producten met het opschrift Te gebruiken tot [dd/mm/jjjj] moeten na het verstrijken van deze datum direct worden weggegooid. Indien de fabrikant een bewaartemperatuur voorschrijft tussen 0° en 6° dient de fabrikant een aanvullende waarschuwing of een productbeschrijving aan het product toe te voegen. Hierop moet worden vermeld hoeveel dagen na aankoop het product nog bewaard kan worden. Hierbij mag de reeds vermelde consumptiedatum niet worden overschreden.

"Ten minste houdbaar tot"[bewerken]

Op alle overige producten, waarvoor de verplichting geldt een houdbaarheidsdatum te vermelden, dient gebruikgemaakt te worden van de vermelding Ten minste houdbaar tot [dd/mm/jjjj]. De afkorting t.h.t. of THT wordt hier soms voor gebruikt. Het gaat hierbij om producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer.

In tegenstelling tot de vermelding "te gebruiken tot" is deze vermelding níet een uiterste consumptiedatum. De fabrikant garandeert de kwaliteit van zijn product tot de vermelde datum. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar kan het nog steeds geschikt voor consumptie zijn. Iets dat vaak, helaas, niet goed door alle consumenten begrepen wordt, waardoor veel eten vroegtijdig weggegooid wordt.

Uitsluiting[bewerken]

Fabrikanten die dagverse producten bereiden, zoals banket of gebak, hoeven geen houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Deze producten zijn namelijk bestemd om binnen 48 uur na bereiding geconsumeerd te worden.

Houdbaarheidsdatum in de supermarktschappen[bewerken]

Een probleem in supermarkten is dat consumenten vaak kiezen voor de producten met de ruimste houdbaarheidsdatum. Hierdoor blijven producten die binnenkort vervallen in de schappen liggen, vooral als het supermarkt personeel bij het vullen niet op de datum let. Ze voeren wel THT-controle's uit om te kijken wat ze nog mogen verkopen en hoelang iets nog houdbaar is. Ze zorgen er dan wel voor dat de ruimste data achterin het vak terechtkomt. Sommige supermarkten bieden producten met een houdbaarheidsdatum die snel afloopt dan ook vaak met korting aan. Een bekend percentage is 35% korting.