Hubertine Heijermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubertine Heijermans
Zelfportret Hubertine Heijermans uit 1959
Zelfportret Hubertine Heijermans uit 1959
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubertine Heijermans
Geboren 8 januari 1936
Geboorteland Nederland/Italië/Zwitserland
Beroep(en) schilderes en grafica
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hubertine Heijermans (Amsterdam, 8 januari 1936) is een schilderes en grafica, gespecialiseerd in multi-plate kleuretsen en foto-etsen (héliogravures).

Leven en werk[bewerken]

Heijermans was een dochter van de arts Herman Louis Heijermans, die werkzaam was voor de GG&GD te Amsterdam. Tijdens de Duitse bezetting dook haar half Joodse vader onder in een ziekenhuis in Laren. Heijermans doorliep het Barlaeus Gymnasium, terwijl zij van 1954-1957 ook schilderlesssen volgde bij Jos Rovers. Nadat zij haar kandidaats rechten behaalde aan de Universiteit van Amsterdam won ze een studiebeurs voor de Rijksakademie te Amsterdam. Bij prof. G.V.A. Röling tekende zij gedurende een jaar naar model.

Ollon, fontein 'Le Cotterd' ets uit 1981

Heijermans trouwde in 1958 en vestigde zich in Lausanne. Gedurende haar huwelijk studeerde zij van 1968-1972 in Fiesole bij Florence aan de American Highschool Villa Schifanoia voor haar Master of Arts diploma, op de afdeling van prof. Swietlan Kraczyna. In 1972 haalde Heijermans een derde plaats in de Premio Brunellesco, uitgereikt door Piero Bargelini, waarna zij naar Zwitserland terugkeerde. Ze vestigde zich in Villars-sur-Ollon en begon met haar 200 kilo wegende Bendini-etspers uit Bologna een ‘printshop’ hoog in de bergen.

Van 1973-2008 maakte Heijermans etsen van de streek rondom Villars. In 1980 betrok zij haar eigen atelier Le Carroz in Saint-Triphon, in de gemeente Ollon in het kanton Vaud. Naast etsen maakte ze, nadat ze zich daartoe in 1981 bij prof. Luis Camnitzer te Lucca had bekwaamd, foto-etsen. Verder schilderde Heijermans naast landschappen veel zelfportretten en portretten van actrices zoals Emmanuelle Béart en Isabelle Adjani, of van bekende modellen uit de 'haute couture', zoals Naomi Campbell en Carla Bruni, ook maakte zij veel doeken van het Zwitserse Circus Knie.

Werk van Heijermans werd in Zwitserland geëxposeerd in Aigle, Lausanne, Montreux, Bulle, Fribourg, Sion en Porrentruy. In 1994 was ze op uitnodiging enige maanden in Singapore om daar haar olieverven en aquarellen te laten zien. In Nederland exposeerde zij in 1964 in Scheveningen en in de jaren 80 onder andere in Delft, Leiden en Amsterdam. Etsen bevinden zich in het Musée Jenisch te Vevey[1], in het Musée de l'Elysée te Lausanne en in het Museum van Bommel van Dam te Venlo. Het 'Musée historique du Chablais' te Vouvry[2] in Zwitserland toont gedurende het jaar 2012 vanaf 26 april t/m 28 oktober een tentoonstelling met als gegeven het hotelwezen in vroeger tijden, l'Hôtellerie d'autrefois, met het accent op de kuuroorden en thermaalbaden, waarbij etsen, aquarellen en een aantal doeken door Heijermans het accent leggen op de rivier de Rhône, die daar in het meer van Genève uitmondt, terwijl eveneens het profiel van historische bouwsels met als achtergrond de omliggende bergmassieven tot zijn recht komt.

Bibliografie[bewerken]

  • Bartholomeus en zijn dierenvrienden, prentenboek voor peuters, uitg. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage
  • Parcours d’une artiste-peintre met tekst van P.A. Genillard, 2009 ISBN 2-9700240-4-7
  • Monnaz Survol pittoresque d’un village, de 1961-1971, 2010 ISBN 978-2-8399-0683-8
  • Hubertine Heijermans Parcours d’une artiste-peintre II, 2010 ISBN 978-2-8399-0715-6

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. http://www.museejenisch.ch/collections/45.html Musée Jenisch Vevey
  2. http://musee-chablais.ch/site/ Musée historique du Chablais