Hubertine Heijermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubertine Heijermans
Zelfportret Hubertine Heijermans uit 1959
Zelfportret Hubertine Heijermans uit 1959
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubertine Heijermans
Geboren 8 januari 1936
Geboorteland Nederland/Italië/Zwitserland
Beroep(en) schilderes en grafica
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hubertine Heijermans (Amsterdam, 8 januari 1936) is een Nederlandse schilderes en grafica, gespecialiseerd in multi-plate kleuretsen en foto-etsen (héliogravures).

Leven en werk[bewerken]

Heijermans is de oudste dochter van de arts Herman Louis Heijermans, die werkzaam was voor de GG&GD te Amsterdam. Tijdens de Duitse bezetting dook haar half Joodse vader onder in een ziekenhuis in Laren. Heijermans doorliep het Barlaeus Gymnasium, terwijl zij van 1954-1957 ook schilderlesssen volgde bij Jos Rovers. Nadat zij een studiebeurs won voor de Rijksakademie te Amsterdam, werkte zij een tijd bij prof. Gé Röling, de vader van Marte en tekende naar model.

Ollon, fontein 'Le Cotterd' ets uit 1981

Via Lausanne vertrok Heijermans naar Italie en studeerde van 1968-1972 in Fiesole bij Florence aan een American Highschool- de Europese sector van Dominican University in River Forest, Illinois, voor haar Master of Arts diploma bij Swietlan Kraczyna, specialist in etsen. Na haar studie keerde zij terug naar Zwitserland. Ze vestigde zich in Villars-sur-Ollon en begon met haar 200 kilo wegende Bendini-etspers uit Bologna een ‘printshop’ in de bergen.

Van 1973-2008 maakte Heijermans veel etsen en ook grote kleuretsen van de streek. In 1980 betrok zij haar eigen atelier Le Carroz in Saint-Triphon, in de gemeente Ollon in het kanton Vaud. Naast etsen maakte ze, nadat ze zich daartoe in 1981 bij prof. Luis Camnitzer te Lucca had bekwaamd, foto-etsen. Camnitzer bracht de moeilijke en tijdrovende technieken van foto-etsen met gebruik van meerdere platen terug naar Europa. Een positief van een foto wordt op een lichtgevoelige plaat van dezelfde grootte overgebracht via belichting in een foto-labo, maar bovendien is een harswolk in een gesloten aquatint box nodig, om tussen de korreltjes over de afbeelding geblazen ((in het Engels 'grain' geheten) met salpeterzuur dicht op elkaar gelegen gaatjes te kunnen 'bijten.' De techniek is beter bekend In het engels met de woorden 'dust grain photogravure'. Maar het aantal kunstenaars, dat enige jaren met deze techniek werkte is over de hele wereld erg beperkt. Daarnaast schilderde Heijermans landschappen in olieverf op Vlaams linnen en maakte tevens veel portretten van actrices zoals Emmanuelle Béart en Isabelle Adjani, of van bekende modellen uit de 'haute couture', zoals Naomi Campbell en Carla Bruni. Ook maakte zij veel doeken van het Zwitserse Circus Knie.

Werk van Heijermans werd in Zwitserland geëxposeerd in Aigle, Lausanne, Montreux, Bulle, Fribourg, Sion en Porrentruy en Aubonne. In 1994 stelde zij haar werk tentoon in Nancy Roach Gallery op Tanklin Road te Singapore. In Nederland exposeerde zij in 1964 te Scheveningen en in de jaren 80 in Delft, Leiden en Amsterdam. Etsen bevinden zich in het Musée Jenisch te Vevey[1], in het Musée de l'Elysée te Lausanne en in het Museum van Bommel van Dam te Venlo. Het 'Musée historique du Chablais' te Vouvry[2] in Zwitserland toonde gedurende vrijwel het gehele jaar 2012 een overzicht van het hotelwezen in vroeger tijden, l'Hôtellerie d'autrefois, waarbij etsen, aquarellen en een aantal doeken door Heijermans het accent legden op de vallei de Rhône en het meer van Genève.

Bibliografie[bewerken]

  • Bartholomeus en zijn dierenvrienden, prentenboek voor peuters, uitg. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage
  • Parcours d’une artiste-peintre met tekst van P.A. Genillard, 2009
  • Monnaz Survol pittoresque d’un village, de 1961-1971, 2010
  • Hubertine Heijermans Parcours d’une artiste-peintre II, 2010

Externe links[bewerken]

Referenties