Huis van Hilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis van Hilde gezien vanaf station Castricum
De reconstructie Hilde van Castricum
De in Etersheim gevonden sarcofaag, die in Huis van Hilde opgesteld staat, hier nog in de Grote Kerk van Oosthuizen

Huis van Hilde is een archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland dat begin 2015 werd geopend in Castricum.[1] Het centrum is genoemd naar een pop en een gezichtsreconstructie, die op basis van een skeletvondst werden gemaakt en die als Hilde (van Castricum) bekendstaan.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Conserveren en beheren van archeologische vondsten is in Nederland een taak van de provincies.[2] Noord-Holland beschikte daarvoor eerder over een depot in de rijstpellerij Mercurius te Wormer, maar dat voldeed niet aan de eisen van de Monumentenwet. Zo was het niet groot genoeg en de faciliteiten voor klimatologisch verantwoorde opslag ontbraken.[1] In 2011 werd besloten een nieuw Archeologie Informatie Centrum te bouwen in Castricum[3] en in september 2013 werd met de bouw begonnen. Iets meer dan een jaar daarna werden de eerste pronkstukken naar het nieuwe centrum overgebracht: twee sarcofagen uit de twaalfde eeuw die in Etersheim en Hem werden gevonden.[4] Midden januari 2015 is het centrum geopend.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Het door Fons Verheijen ontworpen gebouw heeft een langwerpig paviljoen, vrij gemodelleerd naar middeleeuwse boerderijen waarvan resten in de Noord-Hollandse bodem werden teruggevonden. Het heeft een oppervlakte van 4200 m², waarvan 2200 m² voor het depot.[5] Hierin werden onder meer speciale ruimtes gerealiseerd voor optimale opslag van hout en metalen.[6] Delen van het gebouw, waaronder de centrale koepel, werden met zand en grassen overdekt om het gebouw visueel te laten aansluiten bij het duinlandschap erachter. Om klimatologische redenen werd met het depot hetzelfde gedaan.[6] Er is tevens plaats ingeruimd voor kleinschalige horeca en evenementen.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

In het Huis van Hilde is plaats voor een centrale, permanente tentoonstelling over bodemvondsten vanaf de tijd van de Neanderthalers. Pronkstukken van het instituut zijn de genoemde sarcofagen, drie historische kano's en tien beelden of poppen die op basis van onder meer gezichtsreconstructie werden gemaakt. Daaronder bevinden zich Hilde van Castricum en Cees de steentijdman.[7] Het Huis van Hilde hoopt zo'n 1000 voorwerpen permanent te exposeren en daarnaast is er plaats voor wisselende tentoonstellingen en educatieve activiteiten.

Digitale collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Huis van Hilde tracht een deel van de collectie archeologische vondsten en bijbehorende documentatie digitaal beschikbaar te maken.[8] Daartoe heeft het de website uitgebreid met een database en zoekfuncties. Afbeeldingen en (meta)data worden aangeboden onder Creative Commons-licenties.

Hilde[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan de bouw van de wijk Oosterbuurt in Castricum werd in 1995 archeologisch onderzoek verricht, waarbij enkele duizenden vondsten aan het licht kwamen. Eén daarvan was het skelet van een jonge vrouw, die midden vierde eeuw moet hebben geleefd. Verder onderzoek wees uit dat ze 24 tot 30 jaar oud is geworden en mogelijk opgroeide in oostelijk Duitsland.[9] Het UMC Utrecht voerde scans van de schedel uit, op basis waarvan archeoloog en antropoloog Maja d'Hollosy een gezichtsreconstructie maakte, die de naam Hilde meekreeg.[10] Vervolgens kreeg Hilde een centrale plaats in een boek over archeologie in Noord-Holland, dat onder de titel Het Land van Hilde in 2006 verscheen.[11]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis van Hilde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.