Huize De Merel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huize "De Merel"
Huize "De Merel" aan de Brink in Gieten anno 2010
Locatie
Locatie De Brink 11 Gieten
Adres Brink 11Bewerken op Wikidata
Coördinaten 53° 0′ NB, 6° 46′ OL
Bouw gereed 1921
Architectuur
Bouwstijl Art nouveau
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 510860
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize De Merel is een monumentaal gebouw aan de Brink in de Drentse plaats Gieten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De zuidoostelijke hoek met de naam van de villa

Huize "De Merel" werd in 1921 gebouwd in opdracht van de familie Homan Free aan de Brink van Gieten. De wit gepleisterde villa is gebouwd in een art-nouveaustijl. De ingang met portiek bevindt zich aan de oostzijde aan de Brink. De entree wordt gevormd door een deur met ter weerszijden een raam, een constructie die ook wel een melkmeisje wordt genoemd. Op de zuidoostelijke gebogen hoek is, boven een gebogen vensterpartij, de naam van de villa aangebracht. Aan de zuidzijde van het gebouw is een loggia met daarboven een balkon, rustend op twee pilaren. Onder het balkon twee friezen met balusters. De twee haaks op elkaar staande schilddaken van het gebouw zijn op de hoekpunten voorzien van pilonnen.

De villa is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de gaafheid en de kwaliteit van het ontwerp en de ligging aan de Brink van Gieten.

De villa ligt te midden van enkele andere beeldbepalende gebouwen in Gieten. Pal ten zuiden ligt hotel Braams, ten westen de molen Hazewind, aan de oostzijde (aan de overzijde van de Brink) het voormalige gemeentehuis van Gieten (het vroegere woonhuis van de Gieter fabrikant Udema) en even noordelijker aan de Brink het gebouw dat tot de jaren zeventig van de 20e eeuw als gemeentehuis van Gieten heeft gediend.