International Air Transport Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf IATA)
Ga naar: navigatie, zoeken

IATA of International Air Transport Association, gevestigd in Montreal, werd opgericht in 1945 als handelsorganisatie met als doel om te functioneren als een samenwerkingsorgaan tussen alle aangesloten luchtvaartmaatschappijen. De samenwerking moet zorgen voor veilige, betrouwbare luchtvaartdiensten en economische voordelen.

Activiteiten[bewerken]

Tegenwoordig is IATA uitgegroeid tot een internationale handelsorganisatie die als aanspreekpunt en vertegenwoordiger dient voor (bijna) de volledige luchtvaartindustrie. Er zijn speculaties dat de organisatie gebruikt wordt als kartel (veel goedkope vervoerders zijn geen lid van IATA). De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie doen hier onderzoek naar.

  • Luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA hebben de uitzonderlijke toelating om via IATA onderlinge prijsafspraken te maken. (EEG nr. 1617/93 van 25 juni 1993, artikel 85, lid 3).
  • In 2005 heeft Neelie Kroes een voorstel gedaan om het onderling vaststellen van prijzen van vliegtickets via IATA af te schaffen.

Voor het maken van betere vluchtprijsberekeningen heeft IATA de wereldmarkt verdeeld in drie regio's:

Verder bepaalt IATA in alle landen ( met uitzondering van de VS, daar wordt dit door de Airlines Reporting Corporation (ARC) gedaan ) wie airlinetickets mag uitgeven voor de deelnemende luchtvaartmaatschappijen. IATA heeft hiervoor wereldwijd haar eigen opleidingen en examens.

IATA is een lid van SITA en werkt samen met International Civil Aviation Organization.

Getallen[bewerken]

In 2010 vertegenwoordigde het 230 internationale maatschappijen. Er waren 36,8 miljoen vluchten met in totaal 2,4 miljard passagiers. Er werden 94 ongelukken gerapporteerd waarvan 23 ernstige met in totaal 786 doden, in tegenstelling tot 90 ongelukken in 2009.[1]

IATA-initiatieven[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (da) Takeoff.dk Persbericht over Vliegveiligheid, gerapporteerd door de IATA.