IJzergieterij De Globe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
IJzergieterij De Globe
Putdeksel Globe Tegelen
Oprichting 1911
Opheffing 2016
Portaal  Portaalicoon   Economie

IJzergieterij "De Globe" was een Nederlandse ijzergieterij die is opgericht te Tegelen en daarnaast vestigingen had in Belfeld, Weert en Hoensbroek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste ijzergieterij in Tegelen werden opgericht in de tweede helft van de 19e eeuw en het eerste decennium van de 20e eeuw. De eerste was H. Kamp & F. Soeten, opgericht in 1853. Daarna volgden nog enkele bedrijven van deze strekking. De eerste voorloper van De Globe stamt uit 1903, dit was W. Doesborgh & Zonen, in 1906 werd dit F. Simons & Co., en in 1911 werd deze omgedoopt in De Globe v/h F. Simons & Co. Later werd dit onder meer: N.V. IJzer- en Metaalgieterij "De Globe".

De gieterij werd vooral bekend door de putdeksels, waarop de naam van de firma was te lezen. Ook Nering Bögel, dat failliet was gegaan en in 1932 als handelsfirma verderging, liet heel wat gietwerk door De Globe vervaardigen. In 1955 verplaatste Nering Bögel zijn hoofdkantoor trouwens naar Weert, waar in 1963 eveneens een vestiging van De Globe werd geopend. In 1947 was ook een vestiging van De Globe van start gegaan te Belfeld en in 1971 werd de gehele productie van Tegelen naar Belfeld verplaatst. Ook in Heerlen kwam toen een vestiging, die in 1973 een joint-venture aanging met het in 1915 opgerichte Oranje-Nassau Staal onder de naam "Globon", gevestigd te Hoensbroek.

In de hoogtijdagen (1968) werd dagelijks ongeveer 60 kton gietwerk geproduceerd. Het aantal werknemers bedroeg toen ongeveer 800. Het bedrijf schakelde om van putdekselproducent naar toeleverancier van de bedrijfswagenindustrie, zoals Caterpillar en DAF. Doordat in de gieterijwereld zich een aantal concentraties hadden voorgedaan, was De Globe niet langer meer een grote speler in deze branche.

Ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

De aandelen, die in handen waren van Koninklijke Hoogovens, werden in 1998 overgenomen door Nationale Investeringsbank (NIB) en het Limburgs Instituut voor OntwikkelingsFinanciering (LIOF). Deze wilden echter niet meer investeren alvorens een partner gevonden werd. Dit werd het Finse bedrijf Componenta, dat in 2004 een meerderheidsbelang in De Globe nam.[1] De vestiging in Belfeld werd gesloten en de productie aldaar werd verplaatst naar Hoensbroek. Na aanvankelijk een opleving te hebben doorgemaakt ging het slecht met de gieterijen: in 2016 werd de vestiging te Hoensbroek, waar nog 60 mensen werkten, gesloten. Kort daarna werden de Componenta-vestigingen van zowel Hoensbroek als Weert failliet verklaard. Dit leidde tot het verlies van de 340 overgebleven arbeidsplaatsen. Een doorstart werd overwogen, waarbij het Brabantse bedrijf VDL in beeld kwam. Begin 2017 werd de procedure formeel afgerond, de twee gieterijen gaan verder als VDL Castings. [2]