Ileodictyon cibarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ileodictyon cibarium
Ileodictyon cibarium
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Onderstam:Agaricomycotina
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Phallomycetidae
Orde:Phallales
Familie:Phallaceae
Geslacht:Ileodictyon
Soort
Ileodictyon cibarium
Tul. & C. Tul. (1844)
Ileodictyon cibarium
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ileodictyon cibarium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Ileodictyon cibarium is een saprotrofe schimmelsoort uit de familie Phallaceae. Het is inheems in Australië en Nieuw-Zeeland. Het groeit alleen of groepen in de buurt van houtachtig puin, in gazons, tuinen en gecultiveerde grond, langs wegen, in bossen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór het openen van de buitenhuid is het vruchtlichaam eivormig en wit tot grijsachtig. Na opening is het een witachtige gaasachtige bal met een diameter tot 25 cm. De sporenprint is olijfbruin.

Vergelijkbare soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Ileodictyon cibarium is vergelijkbaar en wordt soms verward met Ileodictyon gracile die ook inheems is in Australië. De twee soorten zijn beide witachtige gaasballen van vergelijkbare grootte, maar kunnen worden onderscheiden door de kenmerken van de armen die het gaas vormen. I. cibarium heeft een dikker gaas met gerimpelde armen, ongeveer 5 keer breder, elliptisch in dwarsdoorsnede en niet verdikt waar de armen samenkomen, vergeleken met I. gracile.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Ileodictyon cibarium komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Australië en is ook aangetroffen in Chili en Brazilië, maar ook in Afrika, waarschijnlijk als gevolg van de introductie ervan. Het is ook bekend van verschillende locaties in Engeland, waar het zeker is geïntroduceerd.